Zavřít reklamu

Na západní fronte klid

Sotva sedmnáctiletý Paul kde do první světové války bojovat na západní frontu. Naverbovat se nechal s nadšením, které se však ale v zákopech vytrácí. Jeden z nejočekávanějších filmů podzimu. Oscara dostal za nejlepší mezinárodní film, kameru, hudbu a výpravu.

Železná lady

O nekompromisní ženě Margaret Thatcherová, která byla první premiérkou Spojeného království Velké Británie a Severního Irska, slyšel snad každý. Byť byl film kritikou přijat ledajak, Meryl Streep, jež za svůj výkon získala Oscara, prostě musíte vidět. Kromě hlavní herečky byl film oceněn také za makeup.

Hacksaw Ridge: Zrození hrdiny

Dobrých válečných filmů moc není. Leckdo zhruba před pěti lety zbystřil, jakmile vyšlo najevo, že na režisérském postu vznikajícího válečného filmu usedl Mel Gibson. Když Desmond Doss přišel k armádě, odmítal nosit zbraň, za což se mu ostatní vysmívali. Na bojišti se ale stal hrdinou. Film plný akčních i dojemných scén, který získal z 6 nominací. Oscara dostal za střih a mix zvuku.

Síla psa

Netflixové westernové drama. Charismatický, ale despotický majitel ranče se chová krutě k bratrovi, který si domů přivedl novou manželku a jejího synka. Jenže pak se stane něco nečekaného. Snímek získal 12 nominací. Oscara proměnil ale „pouze“ za režii.

Tenkrát v Hollywoodu

Filmová pecka od Quentina Tarantina, která samozřejmě zlákala spoustu hereckých hvězd. Ve snímku tedy uvidíte Leonarda DiCapria i Brada Pitta. A účet na Filmové akademii? 10 nominací a dvě sošky za výpravu a herce ve vedlejší roli.

Půlnoční expres

Jde již o starší film, který je natočen podle skutečné události. Příběh vypráví o turistovi v Turecku, který je zatčen za pašování hašiše. Dostane se do tvrdého tureckého vězení, kde vládne právo silnějšího. Hrdina se rozhodne uprchnout. Film ze šestice nominací proměnil dvě. Za nejlepší adaptovaný scénář a hudbu.

Mank

Film z produkce Netflixu. Příběh nás zavede do 30. let, kde budeme pozorovat scénáristu H. J. Mankiewicze, který zrovna dokončuje scénář k filmu Občan Kane, za který dostal Oscara. Mank obdržel 10 nominací a získal dvě zlaté sošky. Za kameru a výpravu.

Legenda o vášni

Ano, máme zde takovou žánrovou všehochuť. Legenda o vášni je velmi známým romantickým dramatem, ve kterém excelují Brad Pitt a Anthony Hopkins. Pokud nevíte, na co se večer podívat s partnerkou, máte favorita. Film získal zlatou sošku za kameru.

Témata: , , , , , , , , ,

Čtěte dále

Více z rubriky Seriály

Dnes nejčtenější

.