Zavřít reklamu

I když už je venku hezky a pandemická situace dovoluje výletovat, třeba budete mít večer náladu i na Netflix. Ono ani to výletování není žádnou jistotou, neboť aplikace Počasí mi předpovídá na sobotu bouřky. Tak či onak, dnes vám dáme tipy na povedené a oceňované dokumenty. Jestliže tedy budete mít náladu se něco dozvědět, jste na správné adrese.

Americká fabrika

Tento dokumentární film obdržel Oscara. Dokument vybarvuje obrovské naděje spojované se znovuotevřením zchátralé továrny v Ohiu čínskou společností. Americký sen ale možná čeká pád kvůli kulturním odlišnostem.

Apollo 11

Skvělý dokument o pravděpodobně nejznámějším letu programu Apollo. Film je složen z dobových záběrů a dává divákovi nahlédnout do útrob této mise z nevšední perspektivy. Jste-li fanoušky vesmíru, je to film přesně pro vás.

Moje učitelka chobotnice

Pokud máte rádi život pod hladinou, tento dokument vás nadchne. Dokument vypráví o přátelství člověka s chobotnicí. Jde o skvěle zpracovaný počin, který si vysloužil zlatou sošku za celovečerní dokument.

V Billově mozku: dekódování Billa Gatese

Asi není třeba Billa Gatese představovat. Výborný třídílný dokument vám ukáže několik skvělých rozhovorů s tímto mužem, včetně ohlédnutí do historie a způsobu jeho myšlení. Pro každého milovníka technologií je tento seriál povinnost.

Poslední představení

Michael Jordan a Chicago Bulls je ikonické spojení hráče a sportovního klubu. Desetidílný dokument vám dovolí nahlédnout do zákulisí dění týmu, který byl v 90. letech považován za nejlepší tým všech dob. V dokumentu narazíte na zpověď nejen Michaela Jordana, ale i jeho spoluhráčů, protihráčů i trenérů. Jde o nejlepší sportovní dokument, jaký jsem kdy viděl. A to basket nesleduji.

Meru

Jde o cestovatelský dokument pojednávající o prvním výstupu na horu Meru Peak, a to trasou zvanou jako „žraločí ploutev“. Snímek získal Cenu diváků za nejlepší dokumentární film na filmovém festivalu Sundance 2015.

Amy

Populární zpěvačku Amy Winehouse zná téměř každý. Skvělá umělkyně se zlatem v hrdle ale zemřela v pouhých 27 letech. Dokument poodhaluje archivní a dosud nezveřejněné záběry. Jde o držitele Oscara za celovečerní dokument.

Naše planeta

Další skvělý dokumentární seriál, který musí zhlédnout každý milovník přírody. Divák se zde setká s epizodami jako Džungle, Ledová království, Pobřežní vody nebo například Lesy. Každé prostředí je skvěle natočeno.

Čtěte dále

Více z rubriky Seriály

Dnes nejčtenější

.