Zavřít reklamu

Tímto prvním dílem bych vás chtěl srdečně přivítat u našeho nového seriálu, ve kterém se podíváme na ty nejlepší bezplatné alternativy, které si můžete zvolit namísto placených aplikací. V tomto díle se podíváme na aplikaci Photopea, která dokáže velmi kvalitně nahradit placený Photoshop od společnosti Adobe. Osobně jsem aplikaci Photopea používal dlouhou dobu před tím, než jsem se z důvodu potřeby dalších programů od Adobe rozhodl pro předplatné jeho aplikací.

V případě, že potřebujete k vaší práci Photoshop jakožto jedinou aplikaci od Adobe, tak jistě víte, že se nákup jen jedné aplikace nevyplatí. Adobe totiž nabízí různé výhodné balíčky (například balíček fotografie), které vyjdou levněji. V některých případech už se vám dokonce namísto předplatného jedné nebo dvou aplikací vyplatí předplatit celý balíček od Adobe. Do té doby, dokud tedy nebudete potřebovat více aplikací od Adobe, tak se vám z finančního hlediska jednoduše Photoshop zakoupit nevyplatí. Existuje hned několik alternativ, které můžete namísto Photoshopu využít. Na aplikaci Photopea se mi však líbí to, že je jednak zdarma a jednak je k dispozici ve webovém prohlížeči. Otevřít ji tedy můžete prakticky na jakémkoliv počítači, který je připojen k internetu.

Pokud už jste někdy měli tu čest Photoshop od Adobe otevřít, tak vám prostředí aplikace Photopea rozhodně nebude cizí. Poté, co na stránku přejdete, tak si můžete ihned buď vytvořit úplně nový projekt, anebo nějaký naimportovat. V levé části obrazovky se nachází panel s nástroji (nechybí laso, záplata, anebo třeba text), v horní části poté najdete různé záložky pro filtry, práci s vrstvami, obrazem a další. V pravé části poté naleznete možnost pro zobrazení historie úprav, společně s důležitým oknem pro zobrazení všech vrstev. Nutno podotknout, že v rámci aplikace Photopea můžete využít také klávesové zkratky, jenž se opět nápadně podobají Photoshopu.

Čtěte dále

Více z rubriky Seriály

Dnes nejčtenější

.