Zavřít reklamu

V jednom z našich předchozích dílů seriálu Alternativy k placeným aplikacím jsme se společně podívali na skvělou alternativu zdarma pro Photoshop. Ti znalejší z vás však jistě ví, že Photoshop je pouhým rastrovým editorem. Pro tvoření či úpravu vektorů je nutné, abyste si v případě Adobe předplatili Illustrator. Ne každému však tento program (či předplatné) musí vyhovovat – například kvůli tomu, že úprava vektoru není na denním pořádku uživatele, který jej potřebuje upravit jen občas. Pokud hledáte alternativu zdarma pro Illustrator, mohla by se vám líbit aplikace Inkscape.

Aplikace Inkscape je mezi uživateli velmi populární aplikací, ve které lze naprosto zdarma upravovat vektorové obrázky. Inkscape je tak kvalitní program, že na něj dokonce bez donucení přešli mnozí uživatelé Illustratoru. Inkscape má velmi jednoduché ovládání se širokou škálou různých nástrojů, které můžete pro tvorbu či úpravu vektoru využít. Podporuje také nespočet různých formátů – pokud tedy potřebujete otevřít formát z Illustratoru v Inkscape, nebude to žádný problém. Zkrátka a jednoduše, Inkscape nabízí všechny funkce, které může uživatel po vektorovém editoru použadovat. Mezi základní nástroje patří tvoření křivek a objektů, vybarvování, podpora textu a další. V případě složitějších nástrojů můžeme zmínit například podporu Bezier a spiro křivek a mnoho dalšího.

Vývojáři aplikace Inkscape se zaměřují na pravidelné a časté aktualizace své aplikace. Do aktualizací přidávají takové funkce, které navrhují samotní uživatelé – Inkscape si totiž velmi zakládá na své vlastní komunitě. První verze aplikace Inkscape jsme se dočkali již před více než třemi lety a nutno podotknout, že za tu dobu aplikace ušla doopravdy dlouhou cestu. Díky tříletému intenzivnímu vývoji mohli vývojáři aplikace před několika dny vydat plnohodnotnou verzi s označením 1.0. Aplikace je kromě operačního systému macOS k dispozici také na Windows a Linux. Pokud sháníte aplikaci, díky které lze jednoduše a hlavně zdarma editovat a tvořit vektory, tak s hledáním můžete přestat – Inkscape pro vás bude zcela jistě to pravé ořechové.

Čtěte dále

Více z rubriky Seriály

Dnes nejčtenější

.