Zavřít reklamu

V případě, že vlastníte jablečný počítač, tak máte zajisté nastavený nějaký čas, po kterém se vypne monitor, a po kterém se zařízení přepne do režimu spánku. Díky těmto funkcím můžete výrazně šetřit energii, popřípadě úroveň nabití vašeho MacBooku. Pokud byste totiž váš MacBook ponechali několik hodin zapnutý, například se spořičem tapety, dlouho by vám nabitý nevydržel. V případě stolních jablečných počítačů pak máte jistotu, že ušetříte několik korun za elektřinu. Čas od času se ale může naskytnout situace, kdy potřebujete váš Mac či MacBook ponechat zapnutý, tedy aby se nepřesunul do režimu spánku a nepřerušil tak nějakou důležitou úlohu.

Dost možná se ptáte, jaká úloha může být na vašem macOS zařízení tak důležitá, aby se kvůli ní nemohl Mac či MacBook přepnout do režimu spánku. Pravdou je, že těchto aktivit existuje hned několik. Mezi první z nich, a také asi nejčastější, patří renderování, chcete-li exportování, videa z nějakého střihačského programu, například z Adobe Premiere Pro. Pokud by Mac usnul, tak v tomto případě riskujete, že byste museli render spustit znova od začátku. Někdo poté na svém Macu či MacBooku může provádět různé výpočetní úlohy, například pro výpočet složitých případů, anebo pro testování určitých látek. Někdy se poté můžete ocitnout v situaci, kdy váš jablečný počítač nemůžete nechat usnout kvůli tomu, že k němu poté potřebujete mít vzdálený přístup. Zkrátka a jednoduše, těchto situací může nastat hned několik. Macu můžete ve spánku zamezit tím, že přejdete do Předvoleb systému, kde poté deaktivujete čas, po kterém se zařízení uspí. Tento krok však není příliš elegantní, jelikož poté musíte nastavení vracet do původních hodnot.

Naštěstí pro vás ale mám skvělou zprávu. Existuje hned několik možností, pomocí kterých můžete vašemu macOS zařízení ve spánku zabránit. Využít můžete příkazu caffeinate v rámci Terminálu, každopádně v tomto případě nezískáte žádné grafické rozhraní. Můžete tedy využít aplikace, které se například ukryjí do horní lišty, a vy už si poté jenom zvolíte, po jakou dobu má Mac zůstat „na kofeinu“, tedy po jakou dobu se nemá uspat. Těchto aplikací je doslova plný App Store – mezi nejpopulárnější patří Theine či Caffeinated. Tyto aplikace jsou však placené, což nemusí všem uživatelům vyhovovat. V tomto případě můžu z vlastní zkušenosti doporučit aplikaci Amphetamine, která je k dispozici naprosto zdarma. Tato aplikace nabízí jednoduché grafické rozhraní, které se ukryje do horní systémové lišty. Ovládáte ji poté jednoduše tak, že na ni klepnete a zvolíte si, po jakou dobu má Mac zůstat vzhůru. Pro mě osobně je Amphetamine velmi důležitá aplikace, která by neměla chybět v žádném jablečném počítači.

Čtěte dále

Více z rubriky Seriály

Dnes nejčtenější

.