Zavřít reklamu

iPhone 6 logo icon

Komponenty na výrobu iPhonu si Apple objednává ze všech koutů světa – především však z Číny nebo Tchaj-wanu. Materiály na výrobu dané komponenty musí však urazit obrovskou cestu. Pokud bychom sečetli všechny vzdálenosti, tak bychom se podle Edwarda Humesa dostali na Měsíc. Například pouze „cesta“ Touch ID, které je vyrobeno ze safírového skla je opravdu dlouhá, přitom se jedná o opravdu malou součást iPhonu. Většina komponentů včetně Touch ID, se nevyrábí v jedné továrně, ale putuje mezi několika závody.

V případě Touch ID vše začíná v čínské provincii Hunan, kde společnost Lens Technology vyrábí velmi tvrdé safírové sklo, které je především odolné proti poškrabání. Safírové sklo je vázáno na kovový kroužek, tudíž musí být sklo přepraveno 550 mil do provincie Jiangsu, kde se s kroužkem speciální technologií spojí. Safírové sklo i kroužek, je následně odeslán na polovodičový závod, který se nachází v Tchaj-wanu – dalších 1000 mil. To je pouze začátek cesty malého tlačítka, které dominuje každému iPhonu. Komponentů je ale v iPhonu stovky.

Edward Humes, který napsal knihu Door to Door, popsal, že elektronika musí procestovat extrémní vzdálenost, než se dostane do našich životů. Humes přirovnal tento proces k vaření jídla: „Vnitřnosti mobilního telefonu jsou jako ingredience pro jídlo, každá je z jiného koutu světa a urazila obrovskou cestu. Ingerdience se někde musí vyrobit, následně dopravit do obchodu, poté z ní kuchař musí uvařit základ, který dodělá do výsledné podoby šéfkuchař.“ Na konec své knihy Humes napsal, že komponenty dohromady procestují 240 000 mil.

Je jasné, že proces ubližuje přírodě, které si Apple obzvlášť váží. Na březnové konferenci řekla Lisa Jacksonová, která dohlíží na veškeré aktivity spojené s Applem a životním prostředí, že celý provoz společnosti je poháněn 100% obnovitelnou energií. Dokonce Apple v Číně vybudoval 40 megawattovou solární elektrárnu.

touchid_fb

*Zdroj: Cultofmac.com

Dnes nejčtenější

.