Zavřít reklamu

displayport-icon

DisplayPort je první zobrazovací rozhraní, které spoléhá na paketový přenos dat, který je používán u technologií jako je Ethernet, USB nebo PCI Express. Během včerejšího dne organizace Video Electronics Standards Assiciation (VESA) oficiálně představila svůj nový DisplayPort 1.4 a připravila tak vše pro lepší kvalitu obrazu či barev, a také nyní podporuje připojení displeje přes USB-C konektor. Společnost výkonnějším DisplayPortem opět navyšuje přenosovou rychlost. Vylepšení přišlo i v kompresi videa, které využívá technologii Display Stream Compression 1.2 (DSC), a podporuje rozlišení 8K při 60 Hz nebo 4K při 120 Hz. Podporu nových DisplayPortů zatím Intel do svých čipů pro MacBooky údajně nevloží.

DSC verze 1.2 podporuje kompresi video-streamu až 3:1. Společně s vylepšenou technologií se nový DisplayPort hodí pro implementaci ve výkonných počítačích, které si potrpí nejenom na kvalitu obrazu.

Nový DisplayPort nevylepšuje pouze přenos videa ale i zvuku, ten teď nabízí až  32 kanálů se vzorkovací frekvencí 1536kHz a podporou všech známých audio formátů. DisplayPort 1.4 je opravdu výkoný, a zatím se budou výrobci připravovat na implementaci podpory do svých čipů a grafických karet. Je velice pravděpodobné že čip Skylake od Intelu, který má být použit u nejnovějších MacBooků bude podporovat „starý“ DisplayPort 1.2 a tak se očekává, že Apple odloží i vydání 5K Thunderbolt Displeje až na příští rok, kdy se snad čipy podporující alespoň DisplayPort 1.3 stanou standardem.

dp_1_4_compression
Thunderbolt displayport MacBook Air

*Zdroj: Macrumors.com, Wikipedia.org

Dnes nejčtenější

.