Zavřít reklamu

iPhone včera oslavil přesně deset let. Tim Cook při té příležitosti shrnul, jak moc se iPhone za tu dobu proměnil, a přislíbil, že to nejlepší teprve přijde. O iPhonu ale promluvil i Tony Fadell, označovaný za „kmotra iPodu“. Ten na vývoji telefonu spolupracoval a nyní se podělil s veřejností o zajímavé detaily.

V nejnovějším interview pro stanici BBC se Fadell mimo jiné podělil o příhodu, kdy cestoval s prototypem iPhonu a myslel si, že zařízení někde ztratil. Citoval také prohlášení Steva Jobse, který řekl, že kdokoliv vypustí informace o chystaném iPhonu, bude na hodinu vyhozen. Po dvou hodinách hledání, do kterého zapojil lidi, kteří vlastně ani netušili, co hledají, se iPhone našel: „Steve mi vysloveně řekl, že celá záležitost je top secret. Řekl, že vyhodí každého, kvůli komu by se informace mohly dostat do světa. Potil jsem se úplně všude. Procházel jsem si každý scénář toho, co by mohlo nastat.“ Nakonec se zjistilo, že telefon Fadellovi vypadl z kapsy a uvízl mezi sedadly.

Fadell v interview dále promluvil i o prototypu iPhonu, inspirovaném iPodem s Click Wheel na přední části přístroje. „Pomalu jsme iPhone měnili na telefon s otáčecím číselníkem ze šedesátých let. Říkali jsme si: ‚Tohle nefunguje! Je to příliš složité na používání.'“. V tutéž dobu Apple vyvíjel prototyp Macu s dotykovým displejem, který Jobs Fadellovi ukázal. „Pracovali na tom v utajení. Měl velikost ping-pongového stolu. Steve mi prototyp ukázal a řekl: „Tohle chci u iPodu.'“. Na prototypu musely spolupracovat tisíce lidí, poté měla společnost jen šest měsíců na uvedení smartphonu do výroby. „Zvládli jsme to, ale nebylo to nic lehkého.“

Fadell rovněž připomněl debatu na téma, zda by měl iPhone spolupracovat se stylusem. Jobs byl svým postojem ke stylusům proslulý, Fadell byl ale odhodlán vyvinout iPhone tak, aby byla tato spolupráce možná. Přednesl svou představu týmu bez Jobsova vědomí. „Udělali jsme to tajně. Utrhnul by mi hlavu,“ říká Fadell v rozhovoru, který si můžete přečíst zde.

tony-fadell-fb

Zdroj: 9to5Mac.com

 

Dnes nejčtenější

.