Zavřít reklamu

Pokud jste si všimli toho, že před spuštěním některé aplikace v iOS či iPadOS ji musíte prvně stáhnout a nevíte, o co se jedná, tak zbystřete. Jedná se o jednu z funkcí iPhonů (a iPadů), která má za úkol při malé kapacitě volného místa v úložišti ono místo uvolnit. I přesto se ale jedná v některých případech o otravnou funkci, jelikož vás donutí čekat. Jak tuto funkci můžete vypnout, a jak přesně funguje, se dočtete níže.

Co dělat, když na iPhonu musíte opakovaně před spuštěním stahovat již stažené aplikace

Funkce, která se stará o automatické odstraňování nepoužívaných aplikací, se nazývá Odložení nepoužívaných aplikací. Přesná definice této funkce zní takto: Nepoužívané aplikace budou automaticky mazány, dokumenty a data však zůstanou zachovány. Pokud bude aplikace dostupná v App Storu, získáte při její reinstalaci svoje data zpět. Pokud tedy chcete tuto funkci vypnout a vyhnout se tomu, že déle nepoužívané aplikace nebudete muset stahovat, tak přejděte do nativní aplikace Nastavení. Zde poté sjeďte o něco níže a rozklikněte možnost iTunes a App Store. Zde poté opět sjeďte o kousek níž, dokud nenarazíte na možnost Odložit nepoužívané aplikace, u které přepněte přepínač do neaktivní polohy.

Zjednodušeně řečeno se funkce pro odložení aplikací stará o automatické odstraňování aplikací, které jste po delší dobu neotevřeli. Nedojde však k odstranění aplikačních dat, nýbrž pouze k odstranění balíčku aplikace. Pokud se tedy rozhodnete pro opětovné spuštění takové aplikace, tak dojde k jejímu stažení. Po spuštění však díky zachování dat ani nepoznáte, že byla aplikace smazána. Pro příklad si můžeme vzít nějakou hru, ve které máte vytvořený určitý postup. Při odložení aplikace se odstraní pouze hra, avšak postup zůstane uložený ve vašem zařízení. Jakmile budete chtít hru znovu spustit, tak se stáhne pouze samotná aplikace, a poté se načte postup hry přesně tam, kde jste skončili, takže o něj nepřijdete.

Čtěte dále

Více z rubriky Seriály

Dnes nejčtenější

Další články

Více z rubriky Seriály