Zavřít reklamu

Pamatujete si ještě na starý programovací jazyk Karel, který vznikl v 80. letech a sloužil jako výuková pomůcka? Stál za ním vývojář Richard E. Pattis, který svým počinem chtěl vzdát hold Karlu Čapkovi a jeho slovu robot. Konec konců, o tom celý program byl – naučit se programování pomocí jednoduchého robota, jemuž jste zadávali instrukce. Pokud vše bylo správně, program vykonal zadané pokyny a vy jste měli po dlouhém snažení důvod slavit. Ubisoft se touto hříčkou inspiroval a vytvořil vlastní verzi, která má sloužit především ke vzdělávacím účelům.

Francouzská herní společnost je známá především díky svým legendárním sériím jako je Assassin’s Creed nebo Far Cry, ale má za sebou i několik dalších pozoruhodných počinů. K nim patří i sága s roztomilými chlupatými králíčky v hlavní roli, která se jmenuje příhodně Rabbids. Zatímco většina her z této série patřila spíše do žánru adventur, nyní Ubisoft přispěchal s něčím odlišným a neméně unikátním. Řeč je o hře Rabbids Coding!, která si klade za cíl naučit menší děti programovat a uvažovat logicky. Prim bude hrát především kampaň, díky níž si i ti nejmladší osvojí základní algoritmy a funkce. Na rozdíl od robota Karla ale půjde o jednoduché přetahování instrukcí, tudíž nebude třeba psát žádný kód.

Hlavním cílem hráče bude vyčistit vesmírnou stanici od zlobivých králíků a nastolit pořádek. Samozřejmě nebude chybět sandbox mód, kde budete mít úplně volnost ve využití instrukcí, a de facto tak můžete donutit chlupatá zvířátka udělat cokoliv. Uvidíme, zda se Ubisoftu povede zapůsobit a ukázat kouzlo programování jak mladším, tak starším hráčům. V každém případě se jedná o úctyhodnou iniciativu, která by s trochou štěstí mohla začít sklízet ovoce. Pokud se tedy chcete vrhnout do technického světa a naučit se základy, ale bojíte se nekonečných řádků kódu, Rabbids Coding! je přesně pro vás. Hra je navíc pro PC plně zdarma na oficiálních stránkách společnosti, tudíž neváhejte a programování s těmito známými chlupáči si vyzkoušejte. K jejímu získání stačí mít Uplay. Vzhledem k tomu, jak je titul nenáročný, nemá ani jeho technické požadavky smysl uvádět. Rozjedete jej totiž s trochou nadsázky i na kalkulačce.

Dnes nejčtenější

.