Zavřít reklamu

V dnešním díle našeho seriálu o nativních aplikacích systému macOS se podíváme na program Akcie. Ten slouží uživatelům jablečných počítačů ke sledování trhu a aktuálním změnám, které jsou všechny v aplikaci vypsány. Nebudeme to tedy zbytečně zdržovat a rovnou se do toho pustíme.

Jak sledovat trh

Abychom neměli v aplikace zmatek, musíme si ji nejprve patřičně zorganizovat. Toho můžeme dosáhnout poměrně jednoduše, a to díky takzvanému seznamu sledování. Do toho si vložíme například pouze akcie společností, ve kterých jsme zaujatí, a nemusíme je nadále složitě vyhledávat. V nativní aplikaci fungují dva způsoby, kterými si můžeme jednotlivé akciové tituly do seznamu sledování přidávat. První variantou je využít záložku Soubor, kterou zvolíme z horního menu baru, a následně klepneme na možnost Přidat symbol (klávesová zkratka ⌘N). Posléze stačí do vyhledávacího pole zadat název zmiňovaného akciového titulu a v zobrazeném seznamu klepnout na tlačítko Přidat.

Druhá varianta se od té první až natolik neliší. Rozdíl však je, že se k ní přistupuje skrze kartu Úpravy, která se ale taktéž nachází v horním menu baru. Z toho vybereme variantu Upravit sledované akcie (klávesová zkratka ⌘L), díky čemuž se nám otevře seznam všech právě sledovaných akciových titulů. V tom můžeme buďto některé tituly odstranit, a nebo přidat nové pomocí tlačítko plus. Následující proces se již od toho prvního nikterak neliší a stačí pouze napsat název a klepnout na zelené tlačítko Přidat.

Grafy

Aplikace jako taková samozřejmě nabízí i grafy, v kterých se můžeme podívat na vývoj cen za určité období. To si můžeme nastavit na 1 den, 1 týden, 1 měsíc, 3 měsíce, 6 měsíců, 1 rok, 2 roky, 5 let, 10 let, nebo rovnou za celou historii společnosti. Pro takovýto grafický přehled stačí v aplikaci Akcie vybrat akciový titul  a z horní části zvolit požadované období.

nativni-aplikace-akcie-graf

Obchodní zpravodajství

Samotná čísla a grafy nám sice dokáží prozradit ty nejdůležitější informace o vývoji ceny, avšak někteří z nás častokrát požadují i něco víc. Přesně pro tyto účely v nativní aplikaci Akcie nalezneme takzvané obchodní zpravodajství, kde jsou rozepsány podrobné informace prostřednictvím odborných článků. Pro jejich zobrazení stačí opět zvolit požadovaný akciový titul a pod výše rozebraným grafem kliknout na libovolný titulek, díky čemuž se zobrazí celý zmiňovaný článek. V aplikaci taktéž nalezneme hlavní obchodní zprávy dne, které jsou aktuálně nejdůležitější. Ty nalezneme v sekci Obchodní zprávy a opět stačí klepnout pouze na požadovaný titulek. V zemích jako jsou Spojené státy americké, Velká Británie a Austrálie by se vám článek otevřel přímo v programu Akcie, avšak u nás se nám otevře ve výchozím prohlížeči.

Závěr

Nativní aplikace Akcie slouží spíše profesionálům nebo zvědavcům, kteří chtějí mít přehled o aktuálním dění na světovém trhu. Používali jste někdy tento program, nebo jej na svých jablečných počítačích spíše přehlížíte?

nativni-aplikace-macos-akcie-fb

Čtěte dále

Více z rubriky Seriály

Dnes nejčtenější

.