Zavřít reklamu

Dostali jste pod stromeček svůj vysněný jablečný telefon? Skvělé! Ovládání jablečných mobilních zařízení je v zásadě velmi intuitivní a snadné, každý – a nejen začátečník – ale určitě také uvítá tipy, o kterých se možná tolik nemluví, ale které posunou používání vašeho iPhonu na ještě lepší úroveň.

Zvyšte bezpečnost hesla

Odemčení iPhonu můžete provést (u některých loňských modelů) za pomoci otisku prstu, snímku obličeje, nebo číselného kódu. Posledně jmenovaná možnost je nejsnáze uhádnutelná, proto si – jakkoli může volba “1234” působit pohodlně – toto heslo nastavte tak, aby bylo co nejspolehlivější. Bezpečně se může jevit šestimístná varianta, iOS ale nabízí i možnost vytvoření alfanumerického kódu, který je délkově prakticky neomezený, a může představovat kombinaci čísel i písmen. Jak ho vytvořit?

Spusťte Nastavení -> Touch ID/Face ID a kódový zámek -> Změnit kód zámku -> Volby kódu -> Vlastní alfanumerický kód.

Dejte vědět, že nejste k zastižení

Ne vždy je ten pravý čas pro přijetí telefonního hovoru. Pro tyto příležitost nabízí iOS možnost odpovědět vlastní automatickou zprávou. V závislosti na tom, jaká verze iOS na vašem telefonu běží, aktivujete odpověď zprávou buďto posunutím vzhůru k ikonce telefonu a volbou “Odpovědět zprávou”, nebo klepnutím na příslušnou položku nad posuvníkem pro příjem hovoru.

Vytvořte si vlastní vyzváněcí tón v GarageBand

Chcete být v tvorbě své vyzváněcí melodie skutečně kreativní? Využijte k tomu nativní aplikaci GarageBand. Spusťte aplikaci GarageBand, kde vytvoříte vlastní, třicetisekundové umělecké hudební dílo. Klepněte na možnosti sdílení a zvolte Sdílení -> Vyzvánění. Vyzvánění pojmenujte a začněte exportovat. Po zobrazení zprávy o úspěšném exportu můžete zvolit, jak vyzvánění použijete.

Přizpůsobte si Ovládací centrum

Apple od vydání iOS 11 umožňuje uživatelům převzít kontrolu nad Ovládacím centrem v jejich iOS zařízeních. Chcete si to vyzkoušet? Spusťte Nastavení -> Ovládací centrum -> Ovládací prvky a přizpůsobte si Ovládací centrum na míru vašim potřebám.

Šetřete baterii

Jakmile procento baterie ve vašem iPhonu klesne pod 20, zobrazí se vám upozornění o přechodu na úsporný režim baterie. Na tento režim ale ve skutečnosti můžete přepnout kdykoliv chcete. Provést to můžete buďto přes Nastavení -> Baterie -> Režim nízké spotřeby, nebo možnost přepnutí na tento režim přidat přímo do Ovládacího centra.

Zatřesení jako cesta zpět

Na tuto funkci si možná budete muset chvíli zvykat, je však velmi užitečná. Právě jste napsali dlouhou větu a omylem ji smazali? Nebo se vám “povedla” jiná katastrofa? Opatrně, ale důrazně zatřeste svým iPhonem, a můžete nechtěnou akci vzít zpět.

Rychle vzhůru

Dostali jste se na samý konec dlouhého seznamu v Poznámkách, dočetli jste obsáhlý článek v Safari nebo jste se proscrollovali až na samý konec vašich e-mailů? Nemusíte zdlouhavě posouvat obrazovku zpět nahoru – stačí klepnout na horní část displeje v oblasti, kde se zobrazuje čas.

Nenechte se rušit

Určitě jste již stihli zjistit, že svůj nový iPhone můžete v případě potřeby přepnout do režimu Nerušit. Tato funkce vám uleví od všech hovorů, notifikací a dalších podnětů, které by vás mohly rušit při řízení, práci či spánku. Režim Nerušit aktivujete v Ovládacím centru klepnutím na ikonku srpku měsíce. Věděli jste ale, že si můžete pro tento režim nastavit i vlastní rozvrh? Provést to můžete v Nastavení -> Nerušit.

Selfie se sluchátky

Pořízení fotografie za pomoci iPhonu může být někdy mírně obtížné. Obzvlášt u modelů s větším displejem může být ovládání jednou rukou při snaze pořídit co nejlepší záběr nepohodlné. Řešení má podobu sluchátek. Stačí je připojit k vašemu iPhonu, otevřít aplikaci Fotoaparát, a místo spouště stisknout tlačítko pro snížení hlasitosti.

Vyhledávejte na stránkách

Nacházíte se na nějaké webové stránce, kde potřebujete najít jeden konkrétní výraz? Zadejte ho do do pole pro zadání webové adresy – nesmíte ale klepnout na tlačítko “Otevřít” na klávesnici. Jakmile celý výraz zadáte, zascrollujte až dolů k položce “Na této stránce”, kde najdete výsledky vyhledávání daného výrazu pro aktuální stránku.

iPHone in hand unsplash fb

Čtěte dále

Více z rubriky Seriály

Dnes nejčtenější

.