Zavřít reklamu

Fotoaparát vašeho iPhonu je dle mého názoru ten fotoaparát, který používáte nejčastěji – pokud samozřejmě nejste nějaký kameraman anebo profesionální fotograf. Fotografie, které dokáží dnešní iPhony vyfotit, se za dobrých podmínek dají svým způsobem srovnávat s fotografiemi, které vyfotila zrcadlovka. Abychom však mohli zrcadlové fotoaparáty odložit na poličku, tak si ještě několik let budeme muset počkat – pro všechny společnosti světa je tohle totiž prozatím spíše běh na dlouhou trať. Tam, kde mobilní fotoaparáty nejvíce ztrácí, je ve špatných světelných podmínkách. Postupem času se technologie zlepšují a zlepšují, takže už lze fotit relativně dobré fotografie smartphonem i při špatném světle, ale pořád to není ono. Pro lepší kvalitu však můžete využít tipy a triky. 7 z nich vám proto přinášíme v tomto článku.

Používejte světlo kolem vás

iPhone, potažmo iOS, prozatím bohužel nemá vestavěný noční režim fotoaparátu. Proto si jednoduše musíme vystačit s tím, co máme. Pokud tedy chcete pořizovat fotografie při horších světelných podmínkách, tak se snažte využít jakéhokoliv světelného zdroje, který je kolem vás. Pomůže vám například pouliční lampa, světla vašeho automobilu, svíčky, světlo z výloh obchodů a další. S kvalitou se sice nedostanete na převratnou úroveň přirozeného denního světla, ale rozhodně to bude lepší, než nic. Pravidlo tedy zní – vyhněte se fotografování za úplné tmy.

Externí zdroj světla

Co si budeme, fotografie focené s bleskem v podobě LED diody jsou málokdy dobré. Dioda na zádech iPhonu nám tak většinou slouží pouze jako svítilna. Pokud se tedy nechcete spoléhat na pouliční lampy či jiné pouliční světlo, tak se můžete postarat o své vlastní světlo. Využít můžete například speciálního gadgetu v podobě jakéhosi „světelného prstence“ – ten můžete zakoupit například na Amazonu. V praxi tento prstenec funguje několikanásobně lépe, než jednoduchá LED dioda na zádech telefonu. I s použitím prstence či jiného gadgetu však nesmíte čekat, že budou výsledné fotografie bůhvíjak skvělé. Pořád se totiž jedná o nepřirozené světlo, které není tak dobré, jako to přirozené.

Použijte stativ

Při pořizování fotografie za horších světelných podmínek fotoaparát využívá delší závěrky, aby se na jeho čip dostalo více světla. Kvůli tomu stačí během focení jeden malý pohyb a výsledná fotografie může být rozmazaná, a to i přesto, že iPhone v ruce držíte co možná nejpevněji. V tomto případě můžete využit jakéhokoliv stativu, chcete-li „trojnožky“. Těch je pro mobilní zařízení na trhu k dispozici hromada a osobně si myslím, že žádnou z nich nevkročíte vedle. Pouze si dejte pozor na kvalitu zpracování.

Manuální úprava expozice

I když se to možná může zdát jako nesmysl, tak u některých fotografií focených za špatných podmínek se může hodit manuální úprava expozice – ne však, aby byla fotografie světlejší, ale aby byla tmavší. Díky tomu dosáhnete čistějšího podání výsledné fotografie a zbavíte se možného šumu. Abyste manuálně upravili expozici, tak spusťte aplikaci Fotoaparát, a poté podržte prst na objektu, který fotíte – tím se uzamkne ostření. To poznáte pomocí textu AE/AF VYPNUTO v horní části displeje. Poté už jen stačí přejet prstem shora dolů, aby došlo ke ztmavení fotografie. Pokud samozřejmě chcete fotografii zesvětlit, tak přejeďte prstem zdola nahoru.

Využijte jiné aplikace pro focení

Pro většinu z nás určitě nativní aplikace Fotoaparát dostačuje. Aplikace Fotoaparát je však určená pro opravdu každého, a tudíž je nastavená na automatiku. Pokud byste si chtěli upravit například hodnotu ISO, či čas závěrky, tak máte smůlu. Proto vznikly aplikace třetích stran, které tato nastavení umožňují. Osobně mohu doporučit fotografickou aplikaci Obscura, kterou používám již po dobu několika měsíců a musím říct, že s ní jsem velice spokojený. Nastavit si v Obscuře můžete prakticky opravdu cokoliv – vyvážení bílé barvy, časovač, hodnotu ISO, čas závěrky, ostření, expozici a další.

Stáhněte si aplikace pro úpravu fotek

Souvisejíci

Pokud se vám nepodařilo vyfotit úplně dokonalou fotografii, tak ji samozřejmě musíte upravit v postprodukci. K tomu vám pomohou některé aplikace – například Snapseed, či Adobe Lightroom. Osobně používám Snapseed na editaci fotek v případě, že se na nich objeví nějaký rušivý element, apod. Zkrátka a jednoduše, Snapseed je skvělou volbou na retuš fotografií, Lightroom poté využijete pro aplikování filtrů a dalších úprav. Vzhledem k tomu, že je Lightroom placený, tak se vám možná bude více líbit aplikace VSCO, která je zdarma. Více o těchto aplikacích si můžete přečíst v souvisejícím článku, který přikládám na pravou stranu tohoto odstavce.

Čtěte dále

Více z rubriky Seriály

Dnes nejčtenější

.