Zavřít reklamu

Služba iBeacon od Apple nemá svoje využitie len v nákupných strediskách, ale podľa všetkého ju bude možné využívať aj na hranie hier. Dá sa totiž povedať, že Apple týmto vynálezom odštartoval éru hier fungujúcich na polohe užívateľa. Hry závislé od polohy užívateľa existovali už dávnejšie, no vtedy boli vývojári odkázaní na používanie GPS systému, ktorý nie je v interiéroch taký presný. Práve preto vývojári z The Tap Lab na čele s CEO Daveom Biscegliom vyvíjajú nové hry, ktoré lokalizujú užívateľov pomocou systému iBeacon.

Samozrejme, tieto hry sú primárne stavané na multiplayer, keďže od vás vyžadujú, aby ste vytiahli päty z domu a hľadali potrebné veci na určitých miestach. Kým v interiéri sa bude využívať systém iBeacon, v prípade exteriérových hier je treba počítať s GPS. The Tap Lab v súčasnosti stoja za hrou Tiny Tycoons, kde užívatelia musia cestovať po svete, aby sa mohli „privlastniť“ určité miesta skôr, než tak učiní niekto iný. Popri cestovaní po svete sa tak môžete stať šéfkuchárom bez čapice v 5-hviezdičkovej reštaurácii alebo barmanom vo vašom obľúbenom bare. Ale to nie je všetko – jej vývojári dnes testujú špeciálnu verziu hry, ktorá bude využívať systém iBeacon a po vstupe do určitej budovy, napríklad do samoobslužného Tesca pri londýnskom Big Bene, vám hra oznámi jej súčasného virtuálneho majiteľa a dá vám možnosť tento obchod kúpiť. Bisceglia prezentuje túto vymoženosť v kaviarni Starbucks.

Rozhranie Bluetooth LE, na ktorom funguje systém iBeacon, sa využíva aj v ďalšej mobilnej hre, Pkpkt (čítaj: Pickpocket). Už z názvu je možné vyčítať, že sa v hre vžijete do úlohy vreckového zlodeja, ktorého cieľom je získať čo najväčší lup. Hra rozpoznáva, kto z okolitých ľudí má túto hru nainštalovanú a keď sa k nemu priblížite, okamžite vám dá možnosť zablokovať užívateľa alebo ho okradnúť. Podobne ako Tiny Tycoons, aj táto hra je dostupná úplne zadarmo. Stiahnuť si ju môžu ale len užívatelia iOS 7 a novších. Práve tu je vidieť, že budúcnosť nemusí byť závislá na technológii NFC, ale vystačí si aj so „starším“ Bluetooth rozhraním, ktoré pri správnych vývojároch dokáže takmer všetko to, čo NFC, len na väčšiu vzdialenosť.

*Zdroj: MacRumors

Dnes nejčtenější

.