Zavřít reklamu

Funkcia iBeacon je už dnes funkčná vo viac ako 250 obchodoch Apple Retail Store na území USA a práve jeho efektivita je niečo, čo zaujíma analytikov. Práve to sa na vlastnej koži rozhodol vyskúšať analytik spoločnosti International Strategy & investment, Brian Marshall, ktorý neváhal a hneď po oznámení sa vydal na to najlepšie možné miesto, aké len mohol navštíviť. Analytik preto navštívil obchod Apple Store na 5th Avenue v New Yorku a po odchode z obchodu si odniesol pocity, ktoré sú zmiešané, miestami negatívne.

Jednou z vecí, ktoré môžu zákazníkov otravovať, je ustavičné odosielanie notifikácií pri prehliadaní príslušenstva. Telefón pravidelne odosielal analytikovi upozornenia, že ku kúpe príslušenstva mu stačí využiť platobnú funkciu EasyPay, ktorá umožní nakupovať veci za maximálne 200 dolárov za použitia iTunes Store. Správa od analytika upozorňuje aj na ďalšie nevýhody systému iBeacon, konkrétne na odosielanie identických notifikácií a na neúplné pokrytie. Systém síce má fungovať tak, aby upozornil užívateľa na vlastnosti produktov pri ich prehliadaní, no v prípade súčasnej verzie iBeacon sa zákazníci dočkajú upozornenia prakticky vždy, keď sa priblížia k danému produktu. Toto môže byť otravné predovšetkým vtedy, keď chce zákazník prejsť celým obchodom a niekoľkokrát si zmyslí, že si ešte raz pozrie niektorý produkt.

apple_store_app_ibeacon2-800x467

Ďalším veľkým problémom, ktorý momentálne trápi systém iBeacon v obchodoch Apple Retail Store, je neúplnosť sortimentu. Analytik tvrdí, že systém ho síce upozorňoval na funkcie pri prehliadaní telefónov iPhone či príslušenstva pre Apple produkty, na druhú stranu nedostal žiadne upozornenie, keď prehliadal tablety iPad alebo počítače Mac. Ako jednu chybu však uvádza, že pri používaní iPadu a Macu v obchode dostal niekoľko ďalších upozornení na to, že si môže môže zakúpiť novší model telefónu iPhone. Analytik mimo iného dúfa, že systém bude zákazníkom posielať upozornenia o špeciálnych ponukách alebo akciách, v čase jeho návštevy sa však nič také neudialo. V tomto prípade ale treba brať do úvahy, že Apple len málokedy organizuje špeciálne akcie priamo vo svojich obchodoch a väčšinou sa akcie týkajú len príslušenstva od iných výrobcov, napríklad tlačiarní.

iphone-applestore
*Zdroj: MacRumors

Dnes nejčtenější

.