Zavřít reklamu

Na dnešní večer si připravil Apple jedno z nejzásadnějších a zároveň nejpřekvapivějších oznámení za poslední roky. Mluvčí Applu konkrétně přes portály TechRadar a 9to5mac oznámil, že se Apple chystá později v příštím roce zavést podporu RCS, tedy Rich Communication Services. To jinými slovy znamená, že iMessages přijdou o svou hlavní výhodu ve formě podpory posílání obrázků a videí ve vysokém rozlišení, hlasových zpráv, reakcí a tak podobně. Proč? Protože RCS lze velmi zjednodušeně popsat jakožto SMS na steroidech kopírující právě iMessage, které podporuje již Google v rámci standardu. 

zprávy iphone

Rich Communication Services je komunikační protokol navržený a přijatý společností Google. Výrobci smartphonů a operátoři (včetně těch českých)i po celém světě již přijali RCS, ale Apple se jeho přijetí brání. Google nicméně na Apple dlouhodobě tlačí, aby RCS přijal. Snaží se o to například prostřednictvím dlouhodobé reklamní kampaně zahrnující billboardy, webové stránky, tlak na sociálních sítích a další. Apple na jeho slova sice dlouho neslyšel, nicméně vzhledem k tomu, že do iMessage začala „šťourat“ i Evropská unie, která má uvažovat o nařízení „otevření“ iMessage komunikátorům třetích stran, zřejmě se kalifornský gigant rozhodl, že vpustit na iPhony RCS může právě iMessage před regulací ze strany EU ochránit. 

Oproti MMS a SMS nabízí RCS podporu pro fotografie a videa s vyšším rozlišením, zvukové zprávy a možnost posílání větších souborů. Kromě toho zahrnuje vylepšené šifrování pro komunikaci mezi uživateli ‌iPhone‌ a Android, možnost reagovat emotikony napříč různými platformami a zvýšenou spolehlivost pro skupinové konverzace na různých zařízeních. Nechybí ale ani třeba indikátor přečtení a tak podobně, takže se dá skutečně říci, že RCS zprávy jsou de facto multiplatformní iMessages. 

Pokud vás zajímají podmínky fungování, k posílání RCS zpráv stačí pouze internetové připojení a to jak skrze mobilní data, tak klidně přes WiFi. Na iPhonech zaujme tento typ zpráv místo vedle iMessages s tím, že iMessages budou i nadále výchozí pro komunikaci iPhone – iPhone. Pro komunikaci iPhone – Android se nově stanou výchozí RCS zprávy, avšak klasické SMS a MMS budou i nadále k dispozici pro případ, že nebudou dostupné RCS (například kvůli nepodpoře druhého zařízení a tak podobně). 

Oznámení podpory RCS Applem je skutečně extrémně překvapivé, protože ještě zhruba před rokem jeho šéf Tim Cook v jednom z rozhovorů řekl, že zavedení podpory tohoto standardu není pro Apple v žádném případě prioritou, jelikož si nic takového jablíčkáři zkrátka nežádají. Nyní tedy sledujeme obrat o 180 stupňů a de facto pomyslné uzavření míru s Androidem, který již RCS podporuje. Namísto snahy udržet exkluzivitu iMessage totiž ve výsledku zjednodušuje multiplatformní komunikaci zavedením podpory jeho „kopie“. 

Jak budou RCS zprávy v aplikaci Zprávy vypadat není zatím jasné, jelikož Apple mnoho detailů o svém záměru neoznámil. Dá se nicméně počítat s tím, že do vlákna chatu přibude nová barevná varianta bublinek, která bude odlišovat RCS zprávy od klasických SMS a iMessage. Jisté je však jedno – textová komunikace tak, jak jí známe, se změní od základu, jelikož se stane díky multiplatformnosti RCS daleko jednodušší.

Dnes nejčtenější

.