Zavřít reklamu

Prosadit se na poli umělé inteligence není levná záležitost. Apple se o tom nyní podle analytika Ming-Chi Kua přesvědčí na vlastní kůži, jelikož kromě pravidelné roční investice ve výši zhruba jedné miliardy dolarů do výzkumu a vývoje, kterou si pro nadcházejících několik net naplánoval se chystá pořídit i hardware, který mu jeho AI pomůže lépe „rozjet“. A ten ho bude stát jmění. 

Zdroje Kua tvrdí konkrétně to, že v letošním roce utratil Apple za servery pro chod umělé inteligence zhruba 620 milionů dolarů. To je však nic oproti roku 2024, kdy má na nákup serverů vyčleněno zhruba 4,75 milionu dolarů. Nakoupit má dohromady kolem 23 000 serverů osazené „superpočítačem“ Nvidia HGX H100 8-GPU s tím, že do budoucnu hodlá z H100 přejít na výkonnější B100. Samotná Nvidia svůj H100 jen pro zajímavost skutečně za superpočítač pro AI označuje a za jeden kus si účtuje kolem 250 000 dolarů, byť v objemech, které od ní odebere Apple, se budou ceny pohybovat samozřejmě úplně jinde. 

Vzhledem k tomu, jak obří infrastrukturu se chystá Apple pro AI vytvořit, je víceméně jasné, že s ní má do budoucna velké plány. Jedním dechem se ale sluší dodat, že za konkurencí v tomto směru zatím značně zaostává a jeho jednorázová investice je nyní proto výraznější, než kdy si například Microsoft či Google budoval infrastrukturu pro vlastní AI řešení dlouhodobě po menších částkách. Tak či onak, prvních hmatatelných výsledků pokroku Applu na poli AI bychom se měli dočkat snad již příští rok v iOS 18, který má z AI poměrně výrazně těžit. Počítá se například s chytřejší Siri, playlisty pro Apple Music tvořenými pomocí pokročilé AI či lepšími automatickými odpovědmi na zprávy. 

Dnes nejčtenější

.