Zavřít reklamu

Jestli někdo Applu v posledních letech lidově řečeno „pije krev“, pak to je zcela určitě Evropská unie a její nařízení. Jen kvůli ní totiž musel ve výsledku přejít z Lightningu na USB-C u iPhonů 15 (Pro), jelikož nařídila nasazení jednotného nabíjecího řešení, a jen kvůli ní velmi pravděpodobně v průběhu příštího roku umožní instalovat na iPhony aplikace i mimo App Store. A jak se zdá, EU se svými nařízeními ani zdaleka nekončí. 

Šéf Applu Tim Cook navštívil v uplynulých dnech Brusel, kde se kromě návštěvy Apple Storu setkal třeba i s evropským komisařem Thierry Bretonem. Ten se pak po setkání nechal slyšet, že opět vyzval Apple skrze jeho šéfa k tomu, aby otevřel svůj hardwarový a softwarový ekosystém. „Dalším úkolem Applu a dalších velkých technologických společností v rámci DMA (zákona o digitálních trzích, který má nastavit v EU spravedlivější podnikatelské prostředí – pozn. red.) je otevřít své softwarové i hardwarové brány konkurentům. Ať už se jedná o elektronickou peněženku, prohlížeče nebo obchody s aplikacemi, spotřebitelé používající Apple iPhone by měli mít možnost využívat konkurenčních služeb řady poskytovatelů,“ řekl konkrétně zpravodajcům z Reuters. 

Přestože se Apple myšlenkám Evropské unie, které se jeho podnikání přímo dotýkají, snaží bránit, co to jen jde, vzhledem ke drakonickým pokutám či v krajním případě zastavení prodejů na jejím území se nakonec všem zařízením pravděpodobně podvolí. Pokusí se je sice zmírnit vlastními řešeními, díky kterým budou mít na uživatele menší dopad, avšak zcela odklonit se je neodváží.

Dnes nejčtenější

.