Zavřít reklamu

Apple logo money iconV lednu jsme vás informovali o tom, že je možné, že bude muset Apple zaplatit Evropské Unii 8 miliard dolarů v případě, že se zjistí nelegální manipulace s daněmi. Jednalo se, a vlastně se stále jedná, o problém údajného vyhýbání se placení daně. Původní problém byl v Irsku, kde měla společnost platit pětkrát nižší daň z tržeb, než je obvyklé, a tím „okrást“ Evropskou Unii o obrovskou sumu peněz. Podle původního plánu tak měl Apple, v případě že se obvinění prokáže, zaplatit Evropské Unii 8 miliard dolarů. Nyní, po půl roce, je předpověď daleko horší.

Dnes přišla banka JP Morgan s odhadem, na kolik by Apple celá taškařice s daněmi vyšla v současnou chvíli. A jejich odhad je o dost horší oproti tomu, s čím se operovalo v lednu. Podle nejhoršího možného scénáře by Apple musel na daních zpětně zaplatit zhruba 19 miliard dolarů. To už je docela citelná částka peněz a na základě toho se do celé kauzy vložilo také americké ministerstvo financí, které poslalo komisi varovný dopis, ve kterém píší o nebezpečném rozhodnutí, které by mohlo nabourat obchodní stabilitu mezi oběma subjekty.

Brusel by se prý neměl stavět do role nadnárodního správce daňových pořádků a zasahovat tak do zaběhnutých systému jednotlivých zemí (viz případ v Irsku). Vytvořil by se tak nebezpečný precedent, který by mohl budoucím obchodům pouze uškodit. Americké ministerstvo financí ale asi netuší, že podobný precedent v EU už funguje. Zasáhl společnosti Starbucks a Fiat v Belgii, Lucembursku a Nizozemí.

Samotný Apple už před tímto problémem také jednou stál. Italské úřady společnost nařkly z vyhýbání se daním a požadovaly doplacení 318 milionů Eur. Apple to v tichosti zaplatil. Je tedy pravděpodobné, že to stejně dopadne i tentokrát, ačkoliv se jedná o podstatně vyšší finanční obnos.

apple money

Zdroj: 9to5mac

Dnes nejčtenější

.