Zavřít reklamu

Společnost Apple před několika měsíci představila spolu s operačním systémem macOS Catalina také nový nástroj Catalyst, který má vývojářům pomoci s převodem iOS aplikací do prostředí macOS. Vývojáři mají tento nástroj k dispozici již dostatečně dlouhou dobu na to, aby dokázali posoudit, do jaké míry jim vyhovuje. Jaké jsou jejich názory?

Souvisejíci

Vypadá to, že letos se zatím ještě svých oblíbených iOS aplikací na Macu nedočkáme. Jedná se totiž o zdlouhavý, zcela nový a zatím poměrně náročný proces, který zabere nějaký čas. Vývojáři, kteří prací s nástrojem Catalyst již strávili nějakou dobu, se ve svých názorech příliš neshodují. Řada z nich navíc uvedla, že je jim Catalyst prakticky k ničemu, protože už začali pracovat na vývoji vlastních aplikací pro Mac. Pro spoustu jiných vývojářů byl naopak právě Catalyst oním impulsem, který je přiměl k vývoji macOS aplikací. Jake Underwood z Moleskine Digital Studio je z Catalyst nadšený a stejné nadšení očekává i od uživatelů, kteří se na něj často obrací s otázkou, zda firma plánuje uvedení jejich oblíbených aplikací také pro Mac. Připouští ale, že k vydání aplikací jako třeba Timepage ve verzi pro Mac povede ještě dlouhá cesta.

Apple již pro Mac představil několi oblíbených iOS aplikací, jako je třeba Domácnost, Akcie nebo Diktafon. Vývojář Andrew Marsden uvádí, že kvalitě těchto aplikací se vzájemně liší. „Žádnou z nich nelze nazvat skvělou aplikací pro Mac,“ uvádí Marsden, a vzpomíná na veřejné prohlášení, ve kterém společnost Apple uvedla, že kvalita těchto aplikací by měla stoupnout v první betaverzi macOS Catalina. „Od první bety Cataliny ale tyto aplikace nedostály žádné výrazné změny,“ připomíná Marsden. Jako příklad může sloužit aplikace Domácnost, v níž není na Macu možné přidat nové příslušenství – k tomuto účelu je stále ještě zapotřebí využít iOS zařízení. V tuto chvíli navíc podle Applu nejsou pro Mac k dispozici platformy HealthKit a HomeKit.

Souvisejíci

Mathias Hochgatterer, tvůrce aplikace Home 3, tvrdí, že Catalyst vlastně není navržený pro tvorbu dobrých Mac aplikací, ale spíše pro rozšíření dosahu iOS aplikací mezi uživatele Macu. „Mohou se objevit výjimky, ale nemyslím si, že by někdy přišly dobré Catalyst aplikace,“ říká. Souhlasí s ním i zakladatel PSPDFKit Peter Steinberger, který uvádí, že Catalyst obsahuje řadu chyb a nemá dostatečnou dokumentaci. „Když zaznamenáme neobvyklé chování [aplikace], nevíme vlastně, jestli se jedná o chybu, nebo to tak má být,“ uvádí. Expert Mike Stern dokonce vyjádřil obavu o to, zda vůbec bude Catalyst v konečném důsledku pro vývojáře atraktivní. „Catalyst představuje pragmatické řešení pro stávající projekty,“ říká, a dodává, že nové vývojáře k Apple platformě nástroj nejspíš nepřiláká. Ti podle něj dají s velkou pravděpodobností přednost platformě SwiftUI. Stern označuje Catalyst za „most do budoucnosti pro existující iPad aplikace“, přičemž pro iPhone aplikace nebude podle Strena Catalyst vůbec použitelný – dokumentaci například zcela chybí jakékoliv zmínky o iPhonu.

Andrew Mardsen dodává, že Catalyst má de facto na trhu již několik konkurentů, a vývojáři často využívají multiplatformní webové nástroje pro vývoj aplikací, jako je například Electron. Připouští ale, že pro mnohé vývojáře by Catalyst mohl představovat pohodlnější alternativu Electronu. Důvodem, proč si na aplikace, portované přes Catalyst ještě počkáme, je také to, že řada vývojářů dá přednost spíše vylepšení stávajících iOS a iPadOS aplikací. S příchodem nových mobilních operačních systémů je stále na čem pracovat, a většina vývojářů dá přednost kvalitě aplikací před jejich prvenstvím, co se týče data vydání.

Dnes nejčtenější

.