Zavřít reklamu

Už od loňského roku se mluví o tom, že Apple chystá speciální projekt, jehož cílem je dosáhnout na možnost jednoduše portovat vyvíjené aplikace napříč platformami společnosti Apple, tedy především macOS, iOS a nově iPadOS. Tento přístup unifikace aplikací má být budoucností celého Apple ekosystému a na pondělní konferenci WWDC bylo vše potvrzeno, zveřejněno a poprvé také zpřístupněno vývojářům.

Jde o velký krok vpřed zejména vzhledem k vývojářům aplikací, kteří budou mít nově jak o něco méně práce s vývojem jako takovým, tak i vetší potenciální dosah pro jejich dílo. Nově ohlášený projekt Catalyst se týká především operačního systému macOS, na který by se mohlo touto cestou dostat mnoho populárních, a na macOS chybějících, aplikací původně z iOS. Během prezentace zaznělo několik střípků o tom, jak celý vývoj v rámci projektu Catalyst vypadá, jaké uživatelské nástroje budou mít vývojáři k dispozici a jak snadný celý proces bude.

V loňském roce se v macOS High Sierra objevilo několik nativních systémových aplikací, které vycházely ze svých iOS originálů a Apple na nich demonstroval schopnosti projektu Catalyst. Letošní verze macOS Catalina by měla přinést další takto postavené aplikace, jako třeba Find My nebo Screen Time. Co je však daleko zásadnější je to, že Apple zpřístupnil projekt Catalyst pro vývojáře třetích stran, kteří se tak můžou pustit do portování vlastních iOS aplikací což by se mělo velice pozitivně projevit na objemu knihovny v Mac App Store. A o to jde Applu především.

iDB 2019-06-03 v 19.55.17

macOS Catalina a Xcode 11 přinesou možnost portovat iOS aplikace na Mac za pomocí UIKitu. V tomto ohledu jde především o aplikace pro iPad. UIKit byl do současnosti použitelný pouze pro vývoj mobilních iOS aplikací, jeho funkcionalita se však nyní rozšiřuje. Celá konverze aplikace je navíc velmi snadná, jde v podstatě o zakliknutí jednoho dialogového okna, díky kterému k celé konverzi aplikace dojde prakticky automaticky. Nějaké úpravy budou samozřejmě potřeba, nová sada vývojářských nástrojů je však postavena tak, aby bylo portování aplikací co nejsnazší.

Konverzí získají iPad aplikace automaticky některé macOS funkce, jde především o defaultní menu bar, podporu pro trackpad, myš a klávesnici, podporu pro zvětšování a zmenšování okna aplikace, stejně jako možnost full-screen zobrazení, podporu pro scrollování, podporu pro klávesové zkratky, drag and drop a ovládání skrze Touch Bar.

Některé aplikace mohou mít problém například v případech, kdy ke svému fungování vyžadují funkce, kterými Mac nedisponuje. Jde například o gyroskop, akcelerometr nebo možnost přístupu k zadní kameře iPadu. Nefunguje také integrace frameworků HealthKit nebo ARKit, které pro macOS nejsou dostupné. Z oficiální dokumentace vyplývá, že s konverzí budou mít problém také navigační aplikace, které se pro Mac navíc příliš nehodí. Apple vydal celkem rozsáhlou sadu doporučení, jak správně svou iPad aplikaci na macOS naportovat právě v souvislosti s některými problémy způsobenými (ne)kompatibilitou vybraných prvků.

project catalyst

Dnes nejčtenější

.