Zavřít reklamu

Společnost Google už dlouho bojuje proti problému, kterým jsou fiktivní firmy nabízející své služby přes Google Mapy. Tento nešvar se v posledních letech rozšiřuje a dle současných výzkumů to vypadá, že na platformě Google Maps celosvětově existuje několik tisíc duplicitních, nebo rovnou podvodných záznamů o neexistujících firmách.

Do Google Maps dorazí brzy i upozornění na hrozící nebezpečí: 

Jeden příběh mluví za všechny. 67 letá Američanka si při příjezdu domů všimla, že má poškozená garážová vrata. Na Googlu si tedy vyhledala nějakého seriozního opraváře, který byl poblíž. Našlo jí to firmu s dobrým hodnocením, kam tedy zavolala a opravu si objednala. Nedlouho poté se u jejího domu objevil muž v bílé neoznačené dodávce a vydávajíc se za firemního zaměstnance se dal do oprav. Ty byly ve finále velmi nekvalitní a ještě dvakrát tak dražší, než je obvyklé. Ukázalo se, že o žádného zaměstnance firmy nešlo, že šlo k klasického podvodníka, který jen využil Google Mapy a příležitost, kterou mu dávají.

Hledani instalatera v Praze za pomoci Google Maps

Podobných podvodníků jsou tisíce. Zaměřují se především na podobné služby, které lidé vyhledávají v nouzi. Tudíž instalatéři, elektrikáři a další jiní opraváři. Stačí si jen na Google Mapách založit profil existující společnosti (která ještě svůj oficiální profil na Google Mapách nemá, nebo jej nespravuje), přidat reálnou adresu, reálný web či fotografie, ale místo skutečného telefonního čísla přidat to své. Google pak firmu doporučí dle vyhledávání uživatelů, ti se však dovolají k podvodníkovi, který se za skutečnou firmu pouze vydává.

Jedná se o skutečný problém, neboť popularita a využívanost Google Map v posledních letech raketově roste. Už nejde jen o běžného navigátora, kterého použijete v případě potřeby dostat se z místa A na místo B. Google Mapy nově ve velkém slouží zejména k vyhledávání dostupných služeb ať už jde o různé opravárenské firmy, nebo stravovací podniky. Například v New Yorku je situace tak problematická, že když si v některé oblasti vyhledáte služby instalatéra, z 20 adres v okolí jsou reálné jen 2. Zbytek je více nebo méně fiktivní či rovnou podvodný.

Nabidka sluzeb v centru prahy v Google Maps

V roce 2018 Google údajně odstranil až tři miliony falešných profilů jednotlivých služeb. To však zdaleka nestačí, neboť podvodníků využívajících těchto možností je opravdu hodně. Google na celém problému navíc vydělává neboť tyto falešné firmy platí za propagaci a za lepší umístění při vyhledávání relevantních hesel. Ve finále tak na tom tratí jen poškozený zájemce o službu, eventuálně pak poškozená firma, za kterou se podvodníci vydávají.

Google Maps

Dnes nejčtenější

.