Zavřít reklamu

Společnost Apple má na kontě slušnou sbírku klasických, v některých případech až kultovních, reklam. Díky mocnému nástroji jménem internet máme možnost si je všechny připomenout i po letech. Pojďme se podívat na 14 nejlepších.

To, co dělá Apple Applem, nejsou jen jeho ikonická zařízení, ale také skvělé reklamní spoty. Když se řekne „kultovní Apple reklama“, většině lidí se asi vybaví hlavně spot „1984“ z dílny Ridleyho Scotta. Ani na ty méně známé reklamy se ale nevyplatí zapomínat.

High Technology, Inc. (1977)

Jeden z prvních – nebo spíše asi historicky vůbec první – televizní reklamní spot, propagující počítač Apple II. Kvalita i koncepce spotu plně odpovídá době, ve které vznikl – pohodlně se usaďte a podívejte se, co všechno tehdy Apple II nabízel.

Two Kinds of People (1983)

Píše se rok 1983 a společnost Apple si konečně může v reklamách dovolit profesionální herce. Ještě před příchodem legendárního Macintoshe představila společnost Apple světu počítač Lisa. V reklamě na něj si zahrál mladičký Kevin Costner a už tehdy jsme se mohli doslechnout, že svět se dělí na Apple uživatele a na ty ostatní. Vychutnejte si jablečnou esenci osmdesátek.

1984 (1983)

Ridley Scott a odkaz na George Orwella. Macintosh. Super Bowl. Klíčová slova, pojící se s kultovní reklamou 1984. Zajímavé je, že stačilo málo, a spot se na veřejnost vůbec nedostal – představenstvo společnosti Apple z něj ve své době příliš nadšené nebylo. Reklama se nakonec dostala ven a spustila doslova lavinový efekt, aniž by k tomu potřebovala celosvětovou síť.

Bluebusters (1984)

Bluebusters byl interní reklamní spot, představený na Apple International Sales Meeting na Havaji v říjnu roku 1984. Reklama odkazuje na oblíbený film Ghostbusters (Krotitelé duchů) a nenápadně si utahuje ze společnosti IBM.

The Quadra Revolution (1991)

Klikatá, kroutící se silnice, měnící se denní doba i povětrnostní podmínky… dokázali byste již v prvních vteřinách spotu spolehlivě určit, kam směřuje?

Reklama propagovala produktovou linii počítačů Macintosh Quadra, kterou jablečná společnost představila v říjnu roku 1991.

Mac vs. Ordinary PC (1993)

Ještě před zahájením úspěšné série vtipných spotů na téma Mac vs. PC vydala společnost Apple reklamu, srovnávající klasický osobní počítač a Macintosh. Reklama je nápaditá, svižná… a obsahuje vtipné (a tehdy ještě pravdivé) tvrzení, že Mac je levnější než PC.

Dinosaurs (1994)

V reklamním spotu s názvem Dinosaurs z roku 1994 si jablečná společnost vzala tak trochu na paškál konkurenční Microsoft a jeho operační systém Windows. V reklamě můžeme vidět otce, který chce v dobré víře pustit svému synovi interaktivní CD-ROM s dinosaury, Windows ho ale zradí. Chlapci dojde brzy trpělivost a vydá se na návštěvu ke kamarádovi. Navzdory rýpavému nádechu museli dát uživatelé spotu za pravdu – rozběhnout na tehdejším počítači s Windows CD-ROM nebylo nic pro slabé povahy.

Internet (1996)

„Co byste udělali pro to, abyste mohli změnit svět?“ ptá se sugestivně reklama z roku 1996. Spot je líbivý, pozitivní, a do jisté míry i značně naivní. Skvěle ale vystihuje atmosféru, kterou ve společnosti vyvolalo veřejné rozšíření internetu.

Think Different (1997)

V jistém období byly reklamy společnosti Apple do velké míry „sluníčkové“. Nepostrádaly ale jistou sílu, naléhavost… a především se nesmazatelně zapsaly do dějin reklamy a marketingu. Mezi takové poklady patří i spot Think Different z roku 1997. Na obrazovce se střídají známé tváře osobností, které svým způsobem změnily svět, záběry jsou doprovázené kultovním monologem „The Crazy Ones“.

Snail (1998)

Apple se v roce 1998 s reklamním spotem Snail vrátil k vtípkům a jízlivosti. V reklamě s hlemýžděm si jablečná společnost dělá legraci z procesoru Intel Pentium II a porovnává ho s vlastním Apple G3 čipem. Pomalu se plazící hlemýžď s „pentiem dvojkou“ na zádech je opravdu více než výstižný.

3 Steps (1998)

V roce 1998 byl Steve Jobs již zpátky v Applu. Světem se nezastavitelně šířila popularita internetu a Apple představil pestrobarevné iMacy. Kromě neobvyklého, elegantního designu se vyznačovaly all-in-one funkcionalitou a především na tehdejší dobu neuvěřitelnou lehkostí připojení k internetu – reklamní spot 3 Steps nám to jasně ukazuje.

The all-new Apple Music (2016)

Reklamy na Apple produkty prošly postupem času jistou proměnou, některé věci se ale nezměnily. I v dnešní době Apple sází na známé osobnosti – při propagaci své služby Apple Music využil Jamese Cordena z pořadu Carpool Karaoke, který se stal součástí Apple Music.

https://www.youtube.com/watch?v=CQY3KUR3VzM

Romeo and Juliet (2016)

Měli jste až dosud při čtení článku pocit, že jsme vynechali reklamy na iPhone? Chybí vám zde reklama „Hello“ na první iPhone nebo „Strenght“ na iPhone 5S? A co takhle „Romeo a Juliet“, vyzdvihující schopnosti fotoaparátu iPhonu 7 Plus?

https://www.youtube.com/watch?v=hxs0dsHgfWU

The Rock x Siri Dominate the Day (2017)

V roce 2017 přišel ke slovu Dwayne „The Rock“ Johnson a virtuální hlasová asistentka Siri. Reklamou chtěl Apple uživatelům především připomenout její existenci a možnost využití u připravovaného Home Podu. V reklamě Siri Rockovi bezchybně pomůže s organizací jeho nabitého dne. Jak je to v realitě, necháme na posouzení jiným.

https://www.youtube.com/watch?v=ufBLI6bB9sg

Apple má kromě zde prezentovaných spotů na kontě řadu dalších reklam nejrůznějšího ražení, a snad každá z nich má své zaryté příznivce. Která Apple reklama se nejvíce líbí vám? Je to série „Mac vs. PC“, novější reklamy na iPhone nebo klasiky, jako například 1984?

apple-1984-ad-woman-running

Zdroj: Mashable

Dnes nejčtenější

.