Zavřít reklamu

Od nové verze iOS 10 je možné používat na tabletech od kalifornské společnosti Apple v internetovém prohlížeči funkci split-view. Ta na iPadech funguje stejně jako split-view jednotlivých aplikací, který Apple představil v iOS 9. V Safari si tak můžete zobrazit dvě karty vedle sebe a pracovat v nich zároveň.

Jak v Safari na iPadu vyvolat split-view

  1. Otočte iPad tak, aby se prostředí změnilo do režimu na šířku.
  2. Otevřete Safari.
  3. Použijte jednu z těchto metod:
    • Klikněte a podržte prst na odkazu. Po zobrazení nabídky klikněte na Otevřít ve Split View.
    • Na hardwarové klávesnici použijte zkratku Command + N.
    • Podržte prst na jedné z karet a přesuňte ji na levý nebo pravý okraj obrazovky.
    • Klikněte a podržte prst na kartě v zvolte Otevřít Split View.

Po vyvolání se otevřou dvě identická okna a každé z nich bude mít své vlastní ovládací prvky jako horní adresový řádek a spodní menu. Vypadá to tak, jako byste měli otevřené Safari dvakrát. Jediným rozdílem mezi klasickým split view je pak to, že nemůžete měnit, kolik z obrazovky bude zabírat jednotlivé okno – každé z nich bude mít svou půlku obrazovky.

Stejně jako na počítači můžete pak přesouvat další otevřené karty mezi okny jednoduchým přesunutím na druhou stranu. Kromě toho také můžete otevřít odkaz z jednoho okna v tom druhém. K tomu stačí podržet na odkazu prst a zvolit „Otevřít na druhé straně“.

Jak sloučit všechny otevřené karty do jednoho okna

Abyste nemuseli přesouvat otevřené karty jednotlivě, můžete využít funkci, která je přesune do jednoho okna všechny. Stačí podržet prst na jedné z nich a v nabídce zvolit Sloučit všechny karty.

Anonymní režim

Safari umožňuje pouze přesouvání karet do oken, které jsou ve stejném režimu. To znamená, že jde přesouvat karty mezi dvěma okny v anonymním, nebo klasickém režimu. Nemůžete však přesunout kartu, kterou máte otevřenou v anonymním režimu, do okna s normálním režimem.

Pokud byste však ve dvou rozdílných oknech chtěli otevřít odkaz, můžete k tomu využít funkci pro otevření ve druhém okně, o které jste se mohli dočíst výše. V tomto způsobu nezáleží na tom, v jakém režimu je okno otevřeno.

Za zmínku by také stál fakt, že pokud Safari zavřete či úplně ukončíte, stále si bude pamatovat, která okna jste měli otevřená. Pokud tedy prohlížeč znovu zapnete, načtou se stránky, které jste měli předtím otevřené. Safari si také zapamatuje, zda jste měli aktivovaný split-view a pokud ano, po zapnutí se panely načtou tak, jak byly otevřeny předtím.

ipad-safari-split-view

Zdroj: 9to5mac

Dnes nejčtenější

.