Zavřít reklamu

sad Android iconGoogle může být velice spokojenou společností – tentokrát konkrétněji v oblasti mobilních operačních systémů. Jejich Android je podle posledních dat v téměř 79% všech smartphonů po celém světě a velice výrazně tak vede před svým největším konkurentem z Cupertina. Dalo by se tedy říci, že nemají zas až tak kam spěchat. Jak se ale ukázalo, opak je pravdou a v pozadí se připravuje něco opravdu velkého. Dle několika na sobě nezávislých informací se totiž mluví o tom, že Google pracuje na zcela novém operačním systému, který by měl být univerzální a mohl by tak nahradit jak Android, tak Chrome OS.

Nový operační systém od Googlu se nachází ve velmi raném stádiu vývoje. Na webu GitHub se objevila stránka projektu „Fuchsia“, kde je mimo jiné uvedeno „Pink + Purple == Fuchsia (a new Operating System). To samo o sobě neříká víceméně nic, ovšem lidé začali zjišťovat, co by to mohlo být a začali se tak vrtat ve spoustě věcech. Zejména pak v kódu, který je na GitHubu částečně dostupný.

Jednou z nejzajímavějších informací je fakt, že nový systém není založen na Linuxu, což je rozdíl oproti Androidu a Chrome OS. Mělo by se tedy jednat o zcela nový typ operačního systému, který bude vybudovaný od píky a se současnými verzemi toho příliš společného mít nebude. Dle informací Googlu by se mělo jednat o moderní platformu, která půjde využít na široké škále zařízení, od mobilních telefonů po osobní počítače. Oficiálně ovšem ještě nic zveřejněného nebylo. Dle Briana Swetlanda z Googlu však brzy přijde čas na to, aby se o projektu dozvědělo více lidí a na světlo přišly nějaké oficiální informace.

Pro uživatelské rozhraní Google využívá Flutter společně s jazykem Dart. Rendery jsou vytvořené skrze Escher a vizuální efekty pak přes OpenGL. Nový operační systém by měl fungovat mimo mobilních telefonů a notebooků také například v automobilových infotainment systémech, GPS zařízení a tak dále. Jsme velice zvědaví, jak se tento projekt bude dále vyvíjet a jaké plány s ním Google má.

sad-android-robot

Zdroj: BGRCultofmac

Dnes nejčtenější

.