Zavřít reklamu

Máme tu další den a s ním další statistiku. Tentokrát se jedná o graf spjatý s tržbami obou konkurenčních obchodů, App Store a Google Play. Pro druhé zmíněné tržiště se však jedná o poměrně smutnou zprávu, která hraje ve prospěch Applu. Obchod App Store totiž vygeneroval o 80 % větší tržby než konkurence a podle společnosti Sensor Tower, jež průzkum prováděla, drtivě nad Google Play zvítězil. Měření se vztahuje na období mezi lednem a červnem letošního roku.

Pokud byste si měli tipnout, který z obchodů má větší tržby, pravděpodobně byste zvolili Google Play. Neměli bychom vám to za zlé, Android konec konců využívá daleko více uživatelů a jeho fanouškovská základna je několikrát větší, než ta využívající iOS. Přesto však oproti předchozímu roku poskočily tržby App Store rovnou o 13.2 % na 25.5 miliard dolarů. Stejně tak se zvýšil i počet stažení a instalací aplikací, a to rovnou o 3 %. Co se obchodu od Googlu týče, ten utržil 14.2 miliard, avšak meziročně se zisky zvýšily o 19.6 %. Zároveň se Google Play dočkal 16.4% nárůstu stažení aplikací a ač App Store vede v celkových tržbách, Google má zase navrch co se instalací týče. Jedním z důvodů by mohl být fakt, že na Androidu je zkrátka více bezplatného obsahu.

Sensor Tower

Nicméně, je důležité se na statistiku dívat z širšího úhlu. Dohromady oba obchody utržily 39.7 miliard pouze z aplikací, což představuje 15.4% nárůst oproti loňskému roku. Z toho 29.6 miliard dolarů tvoří samotné hry, kde se čísla konkurentů alespoň trochu vyrovnala a zatímco Apple se může pyšnit zisky čítajícími 17.6 miliard, Google si odnesl 12 miliard dolarů. Uvidíme, jak se situace nadále vyvine. Jisté je, že v prémiovém segmentu týkajícím se placených aplikací dominuje jablečná společnost, ale v seznamu bezplatných položek v obchodu rozhodně vede Google.

App Store

Dnes nejčtenější

.