Zavřít reklamu

Jelikož je hlavním zdrojem přijmu YouTube přehrávání reklam ve videích, není absolutně překvapivé, že používání blokátorů reklam uživateli je mu dlouhodobě „proti srsti“. V posledních letech začal proto proti blokátorům v čele s AdBlockem bojovat, přičemž postupem času své snahy přimět uživatele konzumovat reklamy nebo si předplácet Premium verzi stupňuje. V posledních dnech měl navíc rozjet další test, který přehrávání videí s blokátory reklam znepříjemní ještě víc. 

Na diskuzních fórech a sociálních sítích si začali uživatelé YouTube používající blokátory reklam stěžovat v posledních hodinách na to, že jim při aktivním blokátoru videa automaticky po spuštění přeskočí z jejich začátku na úplný konec a nedají se přetočit. Jiní zase tvrdí, že jim videa sice jedou, avšak jen po obrazové stránce. Zvuk u nich nefunguje a to i přesto, že ovládací rozhraní YouTube hlásí, že je spuštěný. V obou případech pak začne YouTube fungovat standardně až ve chvíli, kdy je blokátor reklam deaktivován a stránka obnovena. 

Poměrně zajímavé je, že v komentáři pro portál 9to5Google tiskový mluvčí YouTube uvedl, že toto nestandardní chování při přehrávání videí zapříčiňuje „snaha o zlepšení výkonu YouTube“. Je proto otázkou, zda se skutečně jedná o další ze zásahů proti blokátorům reklam, nebo se jedná jen o chybu na straně YouTube, jejímž efektem je právě likvidace blokátorů. Nicméně vzhledem k tomu, jak intenzivně se YouTube snaží v posledních letech celou situaci s blokátory vyřešit, je pravděpodobnější, že jeho tiskový mluvčí zkrátka jen nechce otevřeně říci, že se jedná o další zásah. Stejně jako u předešlých antiblokátorových opatření je však pravděpodobně jen otázkou času, kdy se tyto omezení podaří obejít. 

Dnes nejčtenější

.