Zavřít reklamu

Bez blokátorů reklam si někteří lidé nedokáží prohlížení různých webových stránek už ani představit. Díky těmto softwarům jsou totiž ušetřeni mnohých reklam, přičemž některé z nich jsou opravdu velmi otravné a při prohlížení obsahu webu se nebojí zakrýt celý jeho obsah a navrch přehrát určitý zvuk, abyste si jí ještě lépe všimli. Paradoxem však je, že ani blokátor reklam vás mnohdy od určitých nepříjemností s nimi spojenými neochrání.

Jedním z nejvyužívanějších prohlížečů světa je bez pochyby Google Chrome. Ten nabízí krom hezkého uživatelského rozhraní a svižnosti i možnost jednoduchého rozšiřování skrze různé doplňky, mezi které patří právě i blokátory reklam. Nedávným šetřením bezpečnostních analytiků firmy AdGuard se však přišlo na to, že právě Chrome obsahuje, respektive obsahoval spoustu blokátorů reklam, které se jako užitečné softwary jen a pouze tvářily. 

Díky šetření se ukázalo, že tyto falešné blokátory reklam sice mnohdy reklamy skutečně blokují, o chování uživatele PC však shromažďují spousty informací “na objednávku” jejich tvůrce a ty pak využívají k řízení samotného prohlížeče. Může se tak stát, že jsou například některé výrazy nabízeny prohlížečem daleko více než ty jiné, což lze využít především při různých reklamních akcích.

Google naštěstí zareagoval po zjištění tohoto problému poměrně svižně a veškeré takto škodlivé blokátory reklam zablokoval. I tak si je však stihlo stáhnout na 20 milionů uživatelů, takže byl jejich vcelku velký. Za neopatrnost se holt platí. V případě pochybných softwarů to pak platí dvojnásob. 

Dnes nejčtenější

.