Zavřít reklamu

Společnost Apple představuje podle všeho skvělou příležitost pro nastartování další kariéry. Celá řada jejích bývalých zaměstnanců se po svém odchodu rozhodla založit úspěšné startupy v nejrůznějších odvětvích počínaje ochranou klimatu a konče zdravotnictvím.

Společnost Apple sehrála významnou roli při vzniku mnoha startupů. Bývalí zaměstnanci založili odhadem 597 společností podporovaných rizikovým kapitálem, jejichž celková hodnota přesahuje 180 miliard dolarů. Tito bývalí zaměstnanci v rozhovoru pro BusinessInsider mimo jiné uvedli, že se v Applu naučili spoustu důležitých věcí, jako je odhodlání, přizpůsobivost a schopnost generovat inovativní nápady. Tyto vlastnosti se ukázaly jako klíčové na jejich podnikatelské cestě. Například Evgeny Bik, bývalý zaměstnanec společnosti Apple, který po svém odchodu založil startup Day One Careers zabývající se kariérním poradenstvím, poznamenal, že Apple své zaměstnance povzbuzuje, aby důsledně obhajovali své nápady, a zdůrazňuje, že je třeba zdůvodnit jejich význam a hodnotu. Insiya Jafferjee, spoluzakladatelka společnosti Shellworks, která se zabývá alternativními obaly, pro změnu zdůrazňuje, že Apple pěstuje upřímnou vášeň a kulturu snahy vytvářet esteticky příjemné produkty.

Někteří bývalí zaměstnanci však své působení ve společnosti Apple nehodnotili tak pozitivně. Někteří popisovali firemní prostředí ve společnosti Apple jako „pomalé“ a podle anonymního bývalého zaměstnance čelil technologický gigant kritice za to, že podporuje kulturu utajování, což vede k tomu, že oddělení jsou velmi rozdělená a navzájem izolovaná. Apple je také známý svou přísnou ochranou duševního vlastnictví. Startupy, které přijaly bývalé zaměstnance Applu, včetně čipových společností jako Rivos a Nuvia, čelily obvinění Applu z krádeže nápadů a porušování autorských práv.

Navzdory těmto problémům se bývalí zaměstnanci společnosti Apple nenechali odradit od vstupu na scénu technologických startupů. V letech 2010 až 2015 bylo registrováno 163 startupů, založených bývalými zaměstnanci společnosti Apple. V letech 2016 až 2022 se tento počet téměř ztrojnásobil na 419 startupů a bývalí zaměstnanci se kromě USA rozšířili i do dalších zemí. Daří se tedy i celé řadě evropských startupů vedených bývalými zaměstnanci Applu v různých odvětvích. Ukazuje se, že ačkoli lze firemní kulturu společnosti Apple kritizovat, společnost byla zároveň také líhní úspěšných podnikatelů, a dala jim do jejich začátků mnoho cenného.

Témata: , , , , , , , , ,

Dnes nejčtenější

.