Zavřít reklamu

Apple je jedna z mála technologických společností, kterým záleží na ochraně soukromí a bezpečnosti uživatele. Často se pak objevují informace o tom, že zařízení od Applu nelze hacknout. Opak je však pravdou a i uživatelé jablečných zařízení se mohou stát obětí hackerského útoku. Pravdou je, že v případě iOS jste v o mnoho větším bezpečí než u Androidu, avšak co se týče macOS, tak je zde riziko hacknutí stejně velké jako u Windows. Uživatelská základna macOS se navíc stále rozrůstá, což znamená, že se na ni stále zaměřuje čím dál tím více hackerů. Pojďme se společně v tomto článku podívat na několik tipů, jak se  můžete chránit proti hacknutí.

Aktualizujte systém i aplikace

Existují uživatelé, kteří svá zařízení nechtějí aktualizovat. Tito uživatelé si však musí uvědomit, že s příchodem nových verzí operačních systémů Apple kromě přidávání nových funkcí opravuje také všemožné bezpečnostní chyby, které mohou být součástí starších operačních systémů. Pokud se tedy nechcete stát obětmi hackerů, tak svá zařízení mějte vždy aktualizovaná. iOS a iPadOS aktualizujete v Nastavení → Obecné → Aktualizace softwaru, macOS pak aktualizujete v Předvolby systému → Aktualizace softwaru.

Využívejte bezpečná hesla

Pokud patříte mezi pravidelné čtenáře našeho magazínu, tak vám zajisté neuniklo již několik článků, ve kterých jsme se věnovali tomu, jak vytvořit bezpečné heslo. Jestliže jste žádný z těchto článků nečetli, tak se ve zkratce dá říci, že existuje několik různých pravidel, která byste pro vytvoření silného hesla měli dodržet. V první řadě je nutné, abyste v heslu využili malá a velká písmena, číslice a speciální znaky. Důležitá je dále také délka hesla – ta by měla být alespoň osm znaků, ideálně však více. Zároveň je nutné, abyste nevyužívali stejná hesla u vícero účtů. Mohlo by tak dojít k hromadnému prolomení.

Vyhněte se veřejným Wi-Fi sítím

Veřejné Wi-Fi sítě mohou být pro hackery zlatým dolem. Mohou totiž disponovat různými bezpečnostními chybami, které mohou vyústit v hacknutí vašeho zařízení. Po připojení k veřejné Wi-Fi síti o vás, potažmo o vašem zařízení, může hacker zjistit nespočet různých dat, která mohou být využita proti vám. Většina veřejných Wi-Fi sítí je navíc neuvěřitelně pomalá, tudíž i z tohoto hlediska je zbytečné, abyste se na ně připojovali. Veřejným Wi-Fi sítím se tedy vyhýbejte obloukem a snažte se využívat především mobilní data. Vzhledem k rychlosti vám na veřejných Wi-Fi sítích bohužel nejspíše nepomůže ani VPN.

Wi-Fi

Využívejte antivir

Pokud vám někdo v minulosti řekl, že na Macu nepotřebujete antivirus, jelikož je systém sám o sobě chráněný, tak dotyčnému rozhodně nevěřte. Antivirus totiž není potřeba na iPhonu a iPadu, jelikož zde aplikace pracují v sandboxovém režimu – tzn. každá aplikace má svůj vlastní píseček a nemůže do jiného. Operační systém macOS je na různé viry a škodlivý kód náchylný stejně jako například Windows a ne-li více. Uživatelská základna jablečných počítačů se totiž neustále rozšiřuje, a tak se Macy a MacBooky logicky častěji stávají cíli útočníků. Jestliže máte na Macu strach z možného útoku, rozhodně si nějaký antivirus pořiďte. Ve výběru vám může pomoci článek, který přikládáme níže.

Aktivujte firewall

Pokud patříte mezi uživatele Macu či MacBooku, tak s opravdu velkou pravděpodobností máte vypnutý firewall. Rozhodně vám to ale nemůžeme mít za zlé, jelikož Apple v rámci macOS nastavil, že bude firewall deaktivovaný ve výchozím nastavení. Možnost pro přenastavení se vám navíc nezobrazí ani v úvodním průvodci, tudíž pokud si neprojdete předvolby systému, tak o firewallu dost možná ani nevíte. Firewall je síťové zařízení, které slouží k řízení a zabezpečování síťového provozu mezi sítěmi s různou úrovní důvěryhodnosti a zabezpečení. Zjednodušeně se dá říct, že slouží jako kontrolní bod, který definuje pravidla pro komunikaci mezi sítěmi, které od sebe odděluje. Firewall lze na Macu aktivovat takto:

  • V levém horním rohu obrazovky klepněte na .
  • Z menu, které se zobrazí, vyberte Předvolby systému…
  • Otevře se okno, kde rozklikněte sekci Zabezpečení a soukromí.
  • V horním menu okna klepněte na záložku Firewall.
  • Klepnutím na zámek vlevo dole se autorizujte.
  • Aktivujte firewall.

Nenechte se napálit známými technikami…

Již po dobu několika dlouhých let existují všemožné a hlavně staré techniky, které útočníci využívají k získání vašich osobních dat či hacknutí zařízení. I přesto, že se jedná o opravdu staré techniky, tak nelze říci, že by nefungovaly. Někteří uživatelé jsou sice ostražití a na podvod neskočí, rozhodně to ale není pravidlem. Pamatujte si tedy na to, abyste nikomu nesdělovali své přístupové údaje, hesla, bankovní informace a podobně. Tak stejně neklikejte na podezřelé reklamy a neinstalujte každou aplikaci, kterou najdete v App Storu. Někteří útočníci se pak mohou vydávat za zástupce společnosti Apple, což je opět podvod – jablečná společnost vám rozhodně nikdy jen tak nezavolá. A samozřejmě vám v dnešní době nedá nikdo nic zadarmo.

…a využívejte selský rozum

Posledním tipem, který lze považovat za velmi důležitý, je, abyste hlavně využívali svůj selský rozum. Tvrdí se, že nejlepším antivirem je právě ten, což mohu z vlastní zkušenosti potvrdit. Pokud si budete někdy v budoucnu prohlížet nějakou internetovou stránku a v podvědomí vám bude něco říkat, že je něco podezřelé, tak existuje opravdu velká pravděpodobnost toho, že to podezřelé je. Na podvodných stránkách se v dnešní době ocitnete v rámci pár kliknutí a je důležité, abyste takovou stránku ihned rozpoznali. Berte v potaz, že vám doopravdy nikdo nedá nic zadarmo, a že jste se rozhodně nestali náhodným vítězem stovky iPhonů 15 Pro Max Ultra 6G. Tak stejně neklikejte na všemožná vykřikující tlačítka a reklamy, které mají za úkol jediné – podvést vás.

hack_vir_malware_hacked_iphone_privacy_fb

Dnes nejčtenější

.