Zavřít reklamu

Ztráta chytrého telefonu je jednou z největších nočních můr dnešní doby. Jedná se o velice nepříjemnou událost, jelikož nepřijdete jen o zařízení v hodnotě několika tisíc, mnohdy i desítek tisíc korun. Přijdete především o data uložené v zařízení a pokud jste je nezálohovali, tak se s nimi můžete rozloučit navždy. Jak se chovat, aby vám telefon nikdo na dovolené neukradl, čemu byste se měli vyvarovat a jak se chovat v případě ztráty či odcizení? Nejen na tyto otázky si dnes odpovíme. Pokud se tedy někam v blízké době chystáte a chcete riziko krádeže vašeho zařízení srazit na minimum, tak byste tento článek měli dočíst až do konce.

Nevyčnívejte z davu

Hlavním pravidlem, kterým byste se měli držet je, abyste nikterak nevyčnívali z davu. Nesnažte se na sebe zbytečně upozorňovat, odpusťte si některé poznámky a uvědomte si, že se nacházíte v jiné zemi, kde mohou lidé rozumět anglicky. Když mluvíte v Česku anglicky, tak se nad tím nikdo nepozastavuje. Pokud si však v zahraničí neodpustíte nějakou anglickou nadávku, může být zle. Zároveň byste neměli z davu vyčnívat oblečením či různými drahými doplňky. Je jasné, že pokud si oblečete Gucci boty, nasadíte diamantový prsten a oblečete Balenciaga tričko, tak se na vás budou v chudé čtvrti dívat jako na boha. Zlodějíčci se však na vás budou dívat jako na jednoduchou kořist.

Mějte telefon pořád „na očích“

Váš iPhone, popřípadě jiný chytrý telefon, byste měli mít neustále na očích. Není bezpečené, pokud telefon nosíte v kapse, a už vůbec ne v té zadní. To samé platí u žen – kabelka není nejbezpečnější místo a pro kapsáře se nejedná o nikterak velkou překážku. Pokud se odeberete někam do restaurace, tak za žádných okolností nenechávejte váš telefon na stole, ale berte jej s sebou. To samé platí také na pláži. Pokud telefon necháte někde u deky a rozběhnete se do vody, tak se můžete stát svědky toho, jak někdo krade vaše věci. Než totiž z vody doběhnete zpět k dece, tak už je zloděj fuč i s ukradenými věcmi a s největší pravděpodobností už přemýšlí nad tím, kde je za výhodnou cenu prodá.

V některých oblastech telefon vůbec nepoužívejte

Zkušený zloděj vám může váš telefon vytrhnout z ruky v okamžiku sekundy. Než vůbec zaregistrujete, že vám někdo z ruky iPhone vytrhl, tak už má zloděj náskok. V tomto případě vám nezbývá nic jiného, než se zloděje alespoň pokusit dohnat, srazit na zem a vzít si zpět, co je vaše. Mezi známé finty zlodějíčku patří například otázka zdvořilá otázka „Dobrý den, mohu vás poprosit, nevíte, kolik je hodin?“ Jelikož si chcete udržet dobrou karmu a udělat dobrý skutek, tak vytáhnete váš iPhone, už se chcete dívat na hodiny, ale v tom jste najednou bez telefonu. Zloději totiž počítají s tím, že hodinky nosí čím dál tím méně lidí, a tak zkouší různé triky.

Aktivujte si funkci Najít iPhone

Pokud by náhodou došlo k tomu, že o váš iPhone přijdete, tak byste za každých okolností měli mít aktivní funkci Najít iPhone, a to nejen na vašem iPhonu, ale i na všech ostatních zařízeních. Pokud totiž iPhone ztratíte, tak jej pomocí Najít iPhone můžete jednak lokalizovat, ale jednak také označit jako ztracený a uzamknout jej, popřípadě z něj také smazat všechna ostatní data. Službu Najít iPhone aktivujete na iPhonu v Nastavení, kde klikněte na vaše jméno. Poté rozklikněte kolonku iCloud, sjeďte níže a rozklikněte kolonku Najít iPhone. Pomocí přepínače tuto funkci aktivujte. Pokud jste si jisti, že máte funkci Najít iPhone aktivovanou, tak se i přesto raději přesvědčte.

Pozici vašeho iPhonu, či jeho zablokování anebo smazání dat, můžete provést na stránkách icloud.com, kde se jednoduše stačí přihlásit pod váš Apple ID účet, a poté v menu zvolit možnost Najít iPhone. Na stránky icloud.com můžete přejít z jakéhokoliv jiného zařízení, například z počítače, jiného iPhonu, či například z konkurenčního Androidu.

Odeslání poslední polohy

S funkcí Najít iPhone byste měli mít aktivní i možnost pro odeslání poslední polohy zařízení. Tuto funkci aktivujete opět v Nastavení -> vaše jméno -> iCloud -> Najít iPhone. Zde kromě funkce Najít iPhone aktivujte i funkci Odeslat poslední polohu. Tato funkce se postará o to, že se automaticky odešle poslední známá pozice zařízení tehdy, kdy baterie dosáhne kritického stavu nabití. V iOS 13 je k dispozici i funkce pro vyhledání zařízení offline, na tu si však ještě budeme muset do září, kdy vyjde oficiální verze iOS 13, počkat.

Zničení dat když je nejhůře

Na vašem iOS zařízení si můžete aktivovat funkci, pomocí které se při 10 špatných zadání kódu smažou veškerá data. Tuto funkci nedoporučuji používat na denní bázi, jelikož se občas stává, že se iPhone v kapse odemkne, a zadá několik kombinací číselného kódu. To tedy může vést k nechtěnému smazání dat. Pokud se však chystáte na dovolenou a budete si dávat pozor, abyste 10x nezadali špatný kód, tak se tato funkce může hodit. Pro její aktivaci přejděte do Nastavení, kde rozklikněte možnost Face ID (Touch ID) a kód. Zde poté sjeďte úplně dolů a aktivujte funkci s názvem Smazat data.

Zablokování SIM karty a IMEI

V případě, že dojde k odcizení vašeho telefonu, tak byste měli ihned zavolat operátorovi a poprosit jej o zablokování SIM karty. Díky tomu nebude zloděj schopný SIM kartu zneužít v jiném zařízení, například pro volání, psaní SMS, či pro jiné účely. Zároveň byste měli krádež nahlásit policii a té nahlásit kód IMEI vašeho zařízení, aby policie mohla prostřednictvím operátorů zablokovat celé zařízení. V takovém případě dojde na zablokovaném telefonu k deaktivaci sítě. Veškeré informace, které se týkají zablokování přístroje, najdete na stránkách Policie ČR.

Jedno je však jisté – pro zablokování přístroje budete potřebovat číslo IMEI. Číslo IMEI je jedinečné číslo vašeho zařízení. Můžete jej najít například na krabičce od produktu. V případě iPhonu jej můžete zjistit tak, že „zavoláte“ na číslo *#06#. Poté se zobrazí obrazovka se všemi identifikačními čísly, které se vám mohou v případě ztráty telefonu hodit. Všechny tyto čísla, hlavně tedy IMEI (popřípadě IMEI2, pokud vlastníte telefon s dual-sim, anebo iPhone s podporou eSIM), byste si tedy měli někam zapsat, uložit, anebo vytisknout.

Pomoci vám mohou speciální batohy

Proti okradení už bylo vymyšleno hned několik opatření. Jedním z nich jsou i speciální ochranné batohy – konkrétně můžeme jmenovat například značku XD Design. Batohy od této společnosti jsou navrženy tak, aby se do nich nikdo ve vaší nepozornosti nemohl dostat. Zároveň je u batohů k dispozici bezpečnostní zámek, pomocí kterého můžete zip na batohu zamknout. Batohy XD Design jsou také odolné proti prořezání. Jen tak jednoduše se tedy do nich zloděj nedostane.

iphone zlodej najit iphone

Dnes nejčtenější

.