Zavřít reklamu

V tomto týdnu si Apple zaregistroval zbrusu nový patent, který by mohl posunout jeho budoucí Apple Watch hned o několik úrovní výše. Dočkat by se totiž dle něj mohly ohebného micro-LED displeje, který by překrýval celou plochu hodinek. Patent s názvem „Modul displeje a systémových aplikací“ rovnou poodhaluje hned několik designových návrhů, které by jednou mohly spatřit světlo světa.

Čeho chce tedy Apple díky tomuto patentu vlastně docílit? Jednat by se mělo o zmiňované hodinky, které budou disponovat dvouvrstvým microLED displejem. Jeho horní vrstva bude fungovat jako klasický displej, zatímco spodní bude propojená s nejrůznějšími čipy a vodiči samotných Apple Watch. V prvním návrhu by množina vzájemných spojů probíhala přímo v těchto dvou vrstvách, které by byly obklopeny šikmou plochou o šířce menší než 1 mm. Patent taktéž popisuje, že daná kontaktní plocha by byla širší než ta skosená, čímž by se rozšířila celková velikost displeje i na část samotného řemínku hodinek. Další návrh opisuje velmi podobnou situaci, kdy by však první vrstva fungovala jako klasický displej, a ta druhý by jej rozšířila na kousek zmiňovaného řemínku.

Snímky zveřejněné spolu s patentem:

Zájem o ohebné displeje se rozšířil světem teprve nedávno a hlavní zásluhu na tom mají asijské společnosti. Nadšení z tohoto řešení čiší především z lepší odolnosti, nižší váhy a tenčích rozměrů. Již dnes bychom se měli například dočkat nového telefonu od Samsungu,  který bude disponovat právě ohebným displejem. Na svém prototypu pracuje taktéž Xiaomi, která zveřejnila video se skládacím tabletem.

Apple projevil zájem o micro-LED displeje již v roce 2014, kdy koupil jejich výrobce, společnost LuxVue. Ta se soustředí na vývoj ohebných OLED panelů, které by se v budoucnu mohly dostat do takzvaných skládacích iPhonů. Kdy se však dočkáme integrace této technologie do jablečných zařízení je bohužel zatím ve hvězdách a my si budeme muset ještě nějakou dobu počkat.

apple watch fb

Dnes nejčtenější

.