Zavřít reklamu

O víkendu jsme byli doslova zaplaveni únikem informací z Golden Master verze iOS 11. Kromě nových tapet jsme se například dozvěděli spoustu podrobných informací o novém iPhonu, známe názvy všech tří nových telefonů od Applu, potvrdili se nám i spekulace o páté Apple TVtřetí sérii Apple Watch nebo jsme se dozvěděli, že se ukáže nová verze AirPods. Šlo tak o jeden z největších úniků v historii společnosti, a tak se nabízí otázka, proč se tak vůbec stalo. Zdá se, že za vším stojí nespokojený zaměstnanec Applu.

S vysvětlením přichází prominentní americký Apple blogger a spisovatel John Gruber, který na svém blogu Daring Fireball uvedl:

„Jsem si téměř jistý, že nešlo o chybu, ale spíše o úmyslný čin pomstychtivého zaměstnance Applu. Ať to byl kdokoli, je nyní nejméně oblíbenou osobou v Cupertinu. Únikem, který byl pravděpodobně největší v historii společnosti, jsme tak přišli téměř o všechna úterní překvapení.“

Gruber neuvedl, jestli má informaci nějak ověřenou. Nicméně je o něm známo, že má ve společnosti několik svých lidí (tzv. malých ptáčků, kteří mu štěbetají) a je v přímém kontaktu s oficiálním tiskovým mluvčím Applu.

Rendery iPhonu X od @OnLeaks udělané na základě uniklých výrobních CAD snímků:

Zajímavá je i informace, že k finální verzi iOS 11 měl přístup v podstatě kdokoli, kdo znal speciální URL adresy, odkud se dal firmware stáhnout. Adresy nebyly známy až do té doby, dokud se nedostaly k prvním novinářům, vývojářům a významným uživatelům na Twitter, což jen potvrzuje, že za únikem stojí někdo z vnitřku společnosti. Že se do světa dostaly adresy, skrze které bylo možné firmware stáhnout ze serverů Applu, potvrdilo i BBC, které pravděpodobně linky obdrželo také.

Finální, tedy Golden Master verze iOS 11 se měla dostat vývojářům do rukou až po zítřejším představení všech novinek. Apple takto činí vždy, protože informace, co kódy finálního systému prozrazují, už Apple víceméně odhalí na konferenci. Maximálně se upřesní některé nejasnosti například o tom, jak budou konkrétní novinky fungovat. Takto ale známe již téměř vše a zítra tak proběhne jen jakési potvrzení, upřesnění a názorné ukázky.

iOS 11 Sad Tim Cook FB

Dnes nejčtenější

.