Zavřít reklamu

Bohužel již několik měsíců musíme číst v našich diskusích o tom, co vše by se za Steva Jobse nestalo. Bohužel však musíme konstatovat, že by se za Steva Jobse stalo to stejné co za Tima Cooka a opravdu se to za něj již dělo. Některé média poměrně překvapivě neustále omílají, jak je možné, že Apple dovolil tolik úniků informací ohledně svých nových produktů, zejména okolo iPhone 5. Hned na úvod je potřeba uvést, že je přece nesmysl srovnávat Apple v roce 2007 kdy uvedl první generaci mobilního telefonu iPhone a v roce 2012

Pokud jste si mysleli, že snad Apple přestal informace utajovat a začal se více než na tajemství okolo svých produktů soustředit na jejich výnosy, není to tak úplně pravda. Společnost Apple čelí neskutečnému mediálnímu tlaku, když mluvíme o Apple, mluvíme o nejhodnotnější společnosti na světě, dle tržní kapitalizace. Slovo Apple se v roce 2010 stalo nejmedializovanějším slovem na světě. Dokonce se dostalo do žebříčku deseti nejmedializovanějších slov v ČR. Samozřejmě že každý únik a každá zpráva okolo Apple láká tisíce čtenářů, kteří chtějí vědět něco víc než ostatní a nejlépe ještě jako první. Stejně je tomu i v roce 2011, kdy se opět Apple dostal do top desítky nejmedializovanějších slov na světě. O Apple je extrémní zájem a Apple na něj pochopitelně doplácí ztrátou soukromí. Společnost Apple je ve stejné pozici jako zpěváci, herci a další umělci. Dokud dělají svoji hudbu v garáži, nikoho nezajímají, jakmile jsou z nich hvězdy prodávající miliony CD ročně, jsou středem pozornosti.

Celá mašinérie kolem úniků novinek společnosti Apple živý neskutečnou spoustu lidí. Novináři jsou ochotni platit za úniky informací a fotografií z továren Foxconn tisíce dolarů, což jsou pro zaměstnance ve Foxconnu neskutečně vysoké částky. Dokonce i nám se podařilo získat fotografie iPhone 5 před jeho uvedením. Médiím se samozřejmě vyplatí platit za tyto informace jen v době, kdy vědí, že zprávy ohledně nepředstavených, ale očekávaných novinek přilákají nadstandardní množství čtenářů. V dnešní době se mohou odborným a technicky zaměřeným článkům věnovat opravdu pouze velmi specializované weby a další média, která jsou buď opravdu hobby záležitostí nebo jsou naopak součástí obrovského vydavatelství, které je často dotuje jen díky zájmu majitelů o dané téma nebo kvůli tomu, aby vydavatelství obsáhlo i odborná témata. Miliony čtenářů po celém světě dychtivých po novinkách a spekulacích jsou navíc co se finanční stránky věci týká nic, oproti Wall Street. Akcionáři a burzovní makléři se před uvedením novinky z dílny Apple řídí zejména informacemi z médií. Média podporují růst akcií do často pro odborníky až přehnaných hodnot.

Dalším důležitým faktorem, díky kterému dochází k únikům informací je dostupnost zboží. V roce 2007 představil Steve Jobs iPhone světu 9. 1. 2007, první zákazníci si jej mohli koupit 29. 6. 2007, tedy více než půl roku po představení. Z dnešního pohledu je nemyslitelné, aby Apple představil v září iPhone 5 a začal jej prodávat v lednu. V roce 2007 to však nikomu až tak zvláštní nepřišlo. Společnost vyrábějící do té doby pro veřejnost předražené a nedostupné počítače zkrátka jen předvedla mobilní telefon, který si budou zákazníci kupovat až za půl roku. V dnešní době je však zákazníků několik desítek milionů, kteří si chtějí mobilní telefon od Apple koupit co nejdříve to je možné. Když Steve Jobs v roce 2007 vytáhl z kapsy iPhone, byl to jeden z několika málo exemplářů, které společnost měla k dispozici. Jednalo se o telefon, který byl s největší pravděpodobností vyroben přímo v prostorách Apple a o jeho existenci tak věděla jen velmi úzká skupina zaměstnanců. Když představil Tim Cook 12. 9. 2012 iPhone 5, v době kdy jej představil byly vyrobeny miliony kusů, které samozřejmě vyrábělo velké množství lidí v továrnách po celém světě.

Pro Apple je v současné době nemožné, aby zabránil úniku informací. Jedinou možností je prodloužit dobu mezi představením a uvolněním produktu na trh. Další i když ne až tak spolehlivou možností je vybudování vlastní dodavatelské sítě, kterou Tim Cook v současné době již připravuje. Díky závislosti společnosti Apple na dodavatelské síti z Foxconnu, pravidelně dochází k poměrně zásadním únikům. Tím, že si Apple buduje vlastní dodavatelskou síť se chce mimo jiné vyvarovat také únikům informací o nových produktech. Nad vlastními zaměstnanci bude mít společnost mnohonásobně větší kontrolu než nad dodavateli z jiné společnosti.

Dnes nejčtenější

.