Zavřít reklamu

Apple má na kontech neskutečnou hotovost a pokud jste si mysleli, že o ni poté co Tim Cook představil plán jak Apple využije 100 miliard dolarů přijde, jste na omylu. Tim Cook Totiž využije vždy jen tu část hotovosti, kterou společnost dokáže za dané fiskální období vygenerovat v podobě čistého zisku. Finanční rezervy společnosti se tedy nesmrsknou a zůstanou stále nad úrovní 85 až 95 miliard dolarů v hotovosti. Problém je, že Apple má celkem 64 miliard dolarů v zahraničí. Zatím co v zahraničí podléhají tyto finanční rezervy podléhají velmi příjemnému zdanění pěti procenty, po převodu financí do USA by byla jakákoli suma okamžitě zdaněna americkou daňovou sazbou 35%. Což znamená, že by Apple pouze tím, že převede své finanční rezervy ze zahraničních účtů na účty amerických bank přišel okamžitě o 22,4 miliardy dolarů.

Mnohem pravděpodobněji, než že se společnost Apple rozhodne dobrovolně vzdát neskutečně velké části svého majetku tak vypadá možnost investovat finance do vlastní dodavatelské sítě, kterou již pomalu ale jistě buduje. Danou problematikou jak využít 64 miliard dolarů, bez toho, aniž by je Apple musel nechat zdanit 35% sazbou se dlouhodobě zabývá analytička společnosti Morgan Stanley Katy Hubertyová. Analytička Huberty se dlouhou dobu zabývala tím, co Apple zamýšlí s velkou finanční hotovostí, kterou podle Tima Cooka v letošním roce investuje do položky označené jako kapitálové výdaje. V porovnání s 4,3 miliardy dolarů z minulého je téměř dvojnásobná částka 7,1 miliard dolarů v letošním roce opravdu poměrně vysoká. V částce 7,1 miliard dolarů kapitálových výdajů totiž navíc na rozdíl od loňského roku není zahrnuta částka 900 milionů dolarů na rozšíření prodejen Apple Store.

Huberty se dočkala odpovědi díky rozhovorům s Asijskými dodavateli Apple. „Vciťte se do pozice dodavatele pro Nokii, Motorolu, HP nebo Dell v odvětví, které je velmi přelétavý. Musí pro tyto společnosti vybudovat kapacity a když se výrobky dobře neprodávají, jejich marže jdou dolů“, uvádí ve své zprávě Huberty. „Když k vám přijde zákazník a a řekne, že přebere riziko spojené s výrobou a bude ji vlastnit, takže stroje nebudete muset amortizovat, zbaví vás nejistoty a většina dodavatelů bude jistě souhlasit.“ Když se navíc Katy zeptala přímo Apple na jeho plány související s dodavatelskou sítí, byla odkázána na telekonferenční hovor, kterého jsme se účastnili i my z redakce LsA a v němž Tim Cook uvedl, že kapitálové výdaje obsahují také výdaje pro budování dodavatelské sítě Applu. Společnost tak zřejmě v letošním roce investuje do vlastní dodavatelské sítě 3 miliardy dolarů.

iMoney

Částka 3 miliardy dolarů navíc představuje extrémně vysoké výdaje do vlastní dodavatelské sítě, když si uvědomíte, že podle dnes zveřejněných informací, 36 000 nových pracovních míst ve zcela nových prostorách společnosti Foxconn, které budou vybaveny nejmodernější technikou včetně výrobních linek, výjde Apple „jen“ na částku 200 milionů dolarů. Apple by si tak za částku 3 miliardy dolarů mohl pořídit rovnou 540 000 nových pracovních míst, na kterých by zaměstnanci vyráběli produkty pouze pro Apple. To se samozřejmě nestane, ovšem jako příklad pro to, co Apple může se třemi miliardami dolarů předvést je to zajímavé. Společnost si tak v podstatě může kromě již zakoupených 36 000 pracovníků za obstarat také například lodní flotilu, která bude vozit produkty z Asie přímo do USA.

Apple finance použije tak jako již v dnes prezentované zprávě předvedl na nákup zařízení a výrobních hal pro své dodavatele, které z největší části reprezentuje právě společnost Foxconn, najme pracovní sílu a bude financovat denní provoz. Podle analýzy Hubertyové pak Applu právě tato investice přinese 15%-20% pokles nákladů ročně! To znamená, že společnost dosáhne větší marže pro iPhone (50% a více), iPad (40% a více) a samozřejmě veškeré další produkty.

Díky tomu navíc získá Tim Cook možnost vstoupit do nízko maržových trhů jako jsou trhy s televizory a Apple tak bude mít možnost představit například očekávanou Apple HDTV. Je totiž důležité připomenout, že běžné marže u výrobců televizorů jsou na hranici 10-15%, na což Apple není u svých produktů zvyklý. Je navíc potřeba si uvědomit, že Steve Jobs najmul Tima Cooka v roce 1998 právě jako člověka, který bude z pozice provozního experta řídit sítě dodavatelů. Nyní má tedy Tim Cook ve své pozici zcela otevřené možnosti, jak po více než 14 letech přivést Jobsův důvod proč Cooka zaměstnal k naprosté dokonalosti! Apple tak své zahraniční rezervy postupně uvolní do budování kompletní dodavatelské sítě.

* Názory Katy Huberty byly prezentovány v magazínu Forbes SR Máj 2012

Související články


Dnes nejčtenější

.