Zavřít reklamu

Před šesti lety došlo v Číně k zajímavému “organizovanému” zločinu. Jeden ze zaměstnanců společnosti Jabil, dodávající díly pro smartphony od Applu, ukradl z továrny doslova tisíce dílů připravovaného iPhonu 5c, a ve spolupráci se zaměstnancem bezpečnostní služby je v nákladním voze propašoval ven. Netrvalo dlouho, a celý svět se díky internetu dozvěděl, jak bude chystaný nový model vypadat. V Applu začali logicky zvonit na poplach a zavedení přísných bezpečnostních opatření na sebe nenechalo dlouho čekat.

Kvůli problému vznikl specializovaný New Product Security Team, známý pod zkratkou NPS, který měl za úkol monitorovat bezpečnost u čínských dodavatelů součástek. Za dobu jeho působení se týmu podařilo odhalit řadu často bizarních pokusů o krádeže, při nichž nebyla nouze ani o kopání tunelů, určených k propašování kradených součástek.

Souvisejíci

Úniky jsou nicméně pro Apple i nadále hrozbou. Nejde jen o krádeže součástek jako takových – uniknout mohou i nákresy a schémata, jak jsme se přesvědčili relativně nedávno. Apple proto začal podnikat kroky, které mají zabránit i “elektronickým” únikům, a v tomto směru se Applem nechaly inspirovat i další velké společnosti, jako je Google, Samsung, či LG. Apple pro tyto účely najal pestrou paletu odborníků počínaje bývalými příslušníky ozbrojených sil a konče experty na čínštinu. Kromě toho také zavedl v továrnách pravidelné týdenní audity, sloužící jako prevence úniků. Jak však můžeme sami vidět, stoprocentní úspěšnost ani zdaleka nemají. Úniky se totiž objevují i nadále, byť v menší míře než v minulosti. Přesto se ale jedná o relativně vysokou frekvenci.

Mezi další opatření patří povinnost skladovat součástky v neprůhledných boxech, pečlivé skenování odpadu, označování každé součástky unikátním čísleným kódem, každodenní inventury, ale také zavedení speciálních sítí, sloužících výhradně pro tvorbu renderů nebo označování CAD souborů vodoznakem, což by zaměstnancům mělo zabránit v pořizování screenshotů. Apple rovněž zakazuje používání služeb třetích stran, jako například Google Enterprise nebo Dropbox.

Jednou z nejúčinnějších zbraní proti únikům je nicméně hrozba závratných pokut v řádech jednotek až desítek milionů dolarů. Ne vždy se ale snahy Applu setkávají s vstřícností ze strany dodavatelů – Samsung, který cupertinské společnosti dodával například OLED displeje pro iPhone X, zamítl vstup bezpečnostnímu manažerovi Applu s odůvodněním, že by se mohl podílet na zcizení výrobních technik.

Podtrženo, sečteno – vymýcení úniků informací o chystaných produktech je vzhledem ke komplexnosti jejich vývoje a výroby neuvěřitelně těžké a přestože dělá Apple, co jen může, o stoprocentním úspěchu zde nemůže být ani řeč. Svou roli v tom však hraje i stále se zvyšující zájem o jeho produkty, díky čemuž je „leaknutí“ informací pro zaměstnance či výrobce čím dál lákavější, jelikož za to mohou dostat od médií třeba i zaplaceno. Dalo by se tedy říci, že stejně jak rostou bezpečnostní opatření proti únikům, sílí i samotný „nepřítel“.

Dnes nejčtenější

.