Zavřít reklamu

Není tajemstvím, že šéf Applu Tim Cook se s americkým prezidentem Donaldem Trumpem dvakrát v lásce nemají. Zvlášť v poslední době jim nezbylo než zatnout zuby, jelikož kontakt technologických firem s vládou Spojených států je nesmírně důležitý. Není to však pouze Cookova povinnost, nýbrž i dlouhého zástupu lobbistů. A právě na ty od Trumpova nástupu dává cupertinská společnost čím dál víc peněz.

Od začátku dubna do konce června vynaložil Apple na lobbování v Bílém domě neuvěřitelné 2,2 miliony dolarů, informoval časopis Recode. Mělo by jít o zatím rekordní sumu a téměř dvojnásobnou částku, než která byla třeba za stejné období během prezidentování Baracka Obamy a jež činila 1,2 miliony dolarů. Apple uvedl, že většina peněz padla na lobbování za lepší daňové podmínky, omezení sledování občanů a zmírnění imigrantské reformy.

Ani za Obamy neměly technologické společnosti ideální podmínky, výhodou však bylo, že kabinet bývalého prezidenta byl technickému pokroku nakloněn.

Za první tři měsíce úřadování Donalda Trumpa v Oválné pracovně činila účtenka Applu za lobbování 1,4 miliony dolarů. Trumpův půlrok ve Washingtonu tak jablečnou firmu vyšel na 3,6 milionů dolarů. Pro srovnání, za prvních šest měšíců Baracka Obamy v roce 2009 Applu stačilo 730 tisíc dolarů.

Cook: Kdo nic nedělá, nic nezmění

Apple se netají odporem k některým krokům Trumpovy administrativy, tudíž růst rozpočtu pro lobbisty není tak velkým překvapením. Zejména za postoj prezidenta k imigraci jej Tim Cook už několikrát konfrontoval. Společnost nesouhlasí ani s odmítnutím Pařížské dohody o změně klimatu. Její lobbisté ale vyjednávají třeba i o patentové reformě, medicínských záležitostech nebo vzdělání.

Konkurenty Applu stálo lobbování v Bílém domě ještě o poznání víc. Google utratil skoro 5,4 miliony dolarů, Amazon 3,2 miliony a Facebook 2,3 miliony dolarů.

Kvůli sílící angažovanosti Applu i samotného Tima Cooka v politických otázkách se v poslední době objevila řada kritických hlasů. Cook se však brání s tím, že je vždy lepší se k problémům vyjadřovat, než jen nečinně přihlížet. „Osobně si myslím, že nicneděláním ještě nikdo nikdy ničeho nedosáhl. A volba způsobu, jakým se těmto otázkám budete věnovat, je rovněž důležitá. Domnívám se, že je to nezbytnost, protože pouhým nadáváním se nic změnit nedá. Věci se dají ovlivňovat i tak, že ostatním ukážete svůj pohled,“ obhajoval Cook své nedávné kroky.

apple money

Dnes nejčtenější

.