Zavřít reklamu

Nudíte se? Nemáte zrovna co na práci? Je vaše pracovní pondělí opravdu vysilující? V dnešním článku si ukážeme mírně netradiční trik, který by vás mohl alespoň na chvíli odtrhnout od jiných a nepříjemných činností. Vše se tentokrát bude odehrávat na jablečných počítačích. Na nich si zobrazíme speciálně upravené mapy. A dopředu říkám, že se nejedná o nějakou skrytou možnost pro úpravu zobrazení Apple Map. Jde o něco ještě netradičnějšího. Načteme si totiž mapové podklady přímo v konzolové aplikaci Terminál a navíc v poněkud zajímavém kabátku.

Tyto speciálně upravené mapy se oficiálně nazývají MapSCII. Jako zdroj využívají podklady OpenStreetMap. Lze v nich prohlížet kompletně celou naší planetu a to hned ve dvou různých zobrazeních. První mód zobrazení je Unicode Braille, druhý pak „čisté“ ASCII. Pro lepší představu těchto dvou možností navštivte galerii níže. Mapy MapSCII lze obecně spustit i v jiných terminálech na různých operačních systémech. Pusťme se tedy do toho ať se trošku pobavíme.

Jak spustit mapy MapSCII v Terminálu

  1. Na Macu otevřete aplikaci Terminál. Pokud si s umístěním aplikace nevíte rady, vyhledejte například ve Finderu složku Aplikace a pokračujte do podsložky Utility.
  2. Do příkazového řádku Terminálu vepište nebo nakopírujte následující text:

telnet mapscii.me

  1. Klepněte na klávesu Enter a mapy se samy spustí. Pokud se mapy nespouští nebo nefungují, opakujte krok 2 s příkazem: telnet -E mapscii.me

Jak ovládat MapSII v Terminálu

Navigace v mapách je snadná. Můžete použít myš či trackpad tak, jak jste na to zvyklí z klasických mapových aplikací nebo můžete použít šipky na klávesnici. K tomu jsou k dispozici další klávesové zkratky:

  • A – mapu přiblíží
  • Z – mapu oddálí
  • C – přepne mód zobrazení Unicode Braille / raw ASCII
  • Q – ukončí MapSCII a ukáže se závěrečné okno
ascii-maps-mapscii-maps-from-command-line-1-900x591

Dnes nejčtenější

.