Zavřít reklamu

Minulý týden se na webu rozjela poměrně zajímavá kauza, v niž se ukázalo, že aplikace Spotify z nějakého důvodu extrémně zatěžuje pevné disky v počítačích uživatelů. To by samo o sobě nebyl žádný závažný problém, pokud by se nejednalo o SSD disky, které se dnes nachází v opravdu velkém množství počítačů (a také v posledních několika řadách všech MacBooků). SSD disky mají specifickou životnost, která je v řádech mnohonásobku celkové kapacity, ovšem i tak se opotřebovávají. Aplikace Spotify na disky ovšem zapisovala podezřele hodně, což se na životnosti může projevit. A kauza byla na světě. 

Náš článek o tomto problému si můžete přečíst zde, původně s informacemi přišel server ArsTechnica který zjistil, že aplikace/program Spotify na platformě Apple/Windows/Linux zapisuje obrovské množství dat na disk, i když se nachází pouze v režimu idle a nepřehrává žádnou hudbu. Podle redaktorů serveru ArsTechnica, se tento bug v aplikaci Spotify nachází již déle než pět měsíců. Podle mnoha zdrojů uživatelé zaznamenali, že se jim během hodiny na disk postupně nahrálo až několik stovek TB dat (zde se informace poněkud liší, někdo uvádí řády v jednotkách či desítkách TB, někdo ve stovkách. Záleží také na velikosti disku poškozeného). Toto chování tak dokáže velmi výrazně zkrátit životnost postižených SSD disků.

Reakce od Spotify byla poměrně rychlá a obratem na článek serveru ArsTechnica odpověděli, že o problému ví a chystají hotfix, který by jej měl vyřešit. Bude součástí nejnovější aktualizace 1.0.42, která je již v současné době připravena ke stažení a uživatelé tak mohou svůj program aktualizovat. V USA se (tradičně) začínají zvažovat hromadné žaloby proti Spotify, kvůli krácení životnosti disků v počítačích.

spotify-macos-fb

Zdroj: 9to5mac

Dnes nejčtenější

.