Zavřít reklamu

V zahraničních diskuzích se začíná objevovat nepříjemná informace, která jistě nepotěší uživatele hudební streamovací služby Spotify. Spousta uživatelů si totiž všimla, že desktopový klient pro macOS a Windows je pravděpodobně naprogramovaný špatně, protože si ukládá na disk nezvykle velké množství informací. Za hodinu tak dokáže Spotify na disk počítače uložit klidně i 10 GB dat, přičemž číslo rychle roste a během dne se dokáže bezproblémově vyšplhat na 100GB až 120GB, jak potvrzují někteří uživatelé.

Problém ale není ani tak v množství dat, ale hlavně v přehnaně častém zápisu, což disku rozhodně nesvědčí. SSD disky jsou malé, ultra rychlé, ale mají i jednu hlavní nevýhodu – čím častěji se na ně zapisuje, tím dříve mohou odejít. A právě přesně to dělá Spotify, tudíž v podstatě ničí váše SSD v PC nebo Macu.

Každý by teď mohl namítnout, že přeci SSD disky jsou zkonstruované tak, aby něco vydržely. Máte samozřejmě pravdu, disk vám neodejde do roka od doby, kdy začnete Spotify používat, ale může výrazně zkrátit jeho životnost. Například na zahraničním magazínu Techreport otestovali SSD Samsung 840, u kterého se začaly objevovat problémy již při 200TB zapsaných dat, při 300TB se poté objevily problémy, které již pocítil i samotný uživatel. Pokud byste tedy požívali Spotify každý den a aplikace by vám na disk zapsala 100+GB dat denně, pak by disk začal odcházet přibližně po 5 letech. Musíte však počítat také s tím, že časté zápisy na SSD nedělá jen Spotify, ale například i prohlížeč Chrome, čímž se životnost disku pochopitelně ještě zkrátí.

To nejzáhadnější na celém problému ale je, co ve skutečnosti vlastně program na disk neustále zapisuje. Uživatelé si totiž poslechnou za celý den například jen 30 různých skladeb, ale Spotify zvládne za celou tu dobu zapsat na disk neuvěřitelných 50GB dat, což by znamenalo, že jedna skladba by měla 1,6GB, a to je samozřejmě nesmysl. Nicméně aplikace netrpí problémem po celou dobu své existence, ale přibližně až od letošního jara.

spitify-ssd-problem
spotify-macos-fb

zdroje: Twitter, Reddit, Spotify, MacIntouch

Dnes nejčtenější

.