Zavřít reklamu

Tak jako každý rok, i letos doprovází vydání nového iPhonu zpráva, která odhaluje, kolik vlastně Apple výroba telefonu iPhone 7 stojí. Letos se výsledná cena poněkud zvýšila, a celkový rozptyl nákladů je obecně větší. S novými informacemi přišla, tak jako tradičně každý rok, společnost IHS Markit. Pojďme  se tedy podívat, jaké komponenty jsou v telefonu nejdražší a jaké naopak nejlevnější. 

Nejdražší komponentou je již tradičně displej, který vyjde Apple zhruba na 43 dolarů. Ve výsledku se jedná o téměř pětinu výrobní ceny telefonu. Druhou nejdražší komponentou je nový modem od Intelu, který by měl Apple přijít na nějakých 34 dolarů. Tyto dvě komponenty tvoří 2/3 celkových nákladů na výrobu telefonu. Na seznamu nejdražších dílů následuje čip A10 Fusion, jehož výroba přijde na 27 dolarů. Levná také není iSight kamera a vylepšená 7MPx selfie kamera. Oba fotoaparáty vyjdou dohromady na 20 dolarů. Ostatní elektromechanické komponenty (antény, Taptic Engine, konektory, mikrofony, reproduktory a další) stojí zhruba 17 dolarů.

Relativně levnou položkou na seznamu komponent je 1920 mAh baterie, která stojí směšných 2,5 dolaru. Naopak paměťové moduly telefonu (jak RAM od SK Hynix, tak NAND flash paměť od Toshiby) stojí dohromady 16,4 dolarů. Audio kodek, zesilovač a 3 DACy od Cirrus Logic a NFC řadič, BOSH barometr, gyroskop, Touch ID senzor a proximity senzor pak společně stojí 14 dolarů.

Veškeré příslušenství, které se nachází v balení telefonu (Lightning sluchátka, redukce, nabíječka a kabel) stojí zhruba 12 dolarů. Celkové výrobní náklady tedy činí 220 dolarů, ke kterým je nutné připočíst ještě zhruba 5 dolarové náklady na samotnou výrobu. Výsledná suma se tedy pohybuje kolem 225 dolarů za iPhone 7 32GB. Prodejní cena je určená na 649 amerických dolarech, či 21 190 u nás. Výsledná podoba výrobních nákladů ovšem nezapočítává veškeré nepřímé výdaje jako R&D, marketing licenční poplatky, softwarové poplatky a mnoho dalšího. Oproti předchozím modelům je letošní iPhone 7 dražší. V průměru o zhruba 30 dolarů, jelikož všechny předchozí modely se pohybovaly kolem částky 200 dolarů za kus. Jen iPhone SE byl levnější, a jeho výroba (v cenách za komponenty) je kolem 160 dolarů.

iphone-7-black-fb

Zdroj: Macrumors

Dnes nejčtenější

.