Zavřít reklamu

Společnost Apple se dlouhodobě snaží směrovat alespoň část své výroby mimo Čínu, a snížit tak svou závislost na zmíněné zemi. Mezi oblasti, do kterých se postupně přesouvá výroba jablečných produktů, patří mimo jiné také Indie. Právě zde by cupertinská společnost měla objem své výroby v dohledné době zdvojnásobit.

Známý analytik Ming-Chi Kuo ve středu uvedl, že Apple do roku 2024 zdvojnásobí výrobu iPhonů v Indii. V posledních letech se Indie stala atraktivním místem pro výrobu a montáž špičkových technologií, protože se Apple a další podniky snaží snížit svou celkovou závislost na Číně. Toto úsilí bylo dále podpořeno zaměřením indické vlády na rozvoj místních výrobních a technologických odvětví. Kromě snahy společnosti Apple snížit závislost na Číně hraje v tomto vývoji roli více faktorů.

„V roce 2023 se v Indii vyrobí 12 – 14 % celosvětových dodávek iPhonů,“ uvedl Kuo. „Pokud vše půjde dobře, podíl iPhonů vyrobených v Indii se do roku 2024 zvýší na 20 – 25 %.“  Jako důvod změny Kuo uvedl pokračující úsilí společnosti Foxconn o výrobu v Indii a nedávnou akvizici výrobních linek společnosti Wistron na výrobu iPhonů indickým konglomerátem Tata Group. Indická vláda nedávno oznámila, že společnost Tata Group převzala výrobní linky společnosti Wistron na výrobu iPhonů, čímž poprvé předala montáž iPhonů indickému podniku. Transakce v hodnotě 125 milionů dolarů byla oznámena v létě a dokončena minulý týden. Kuo v této souvislosti dále uvedl, že dohoda s firmou Tata pomůže společnosti Apple posílit její vztahy s indickou vládou.

Dnes nejčtenější

.