Zavřít reklamu

Okrem toho, že Modern Combat 5 vyjde až v roku 2014, sa spoločnosť Gameloft rozhodla potichu prezentovať svoj najnovší závodný titul priamo v App Store a aj keď väčšia pozornosť dnes prináleží titulu Asphalt 8: Airborne, spoločnosť ani v takom prípade nestráca záujem o staršie hry. Príkladom toho je GT Racing: Motor Academy, hra, ktorú v minulosti mnoho ľudí pokladalo za klon Gran Turismo pre iPhone a neskôr aj pre iPad. Prvý diel GT Racing sa objavil v ponuke App Store už v roku 2010, na druhý diel však bolo treba čakať do roku 2013.

Pokračovanie nesie názov GT Racing 2: The Real Car Experience, a spoločnosť sa v ňom nerozhodla len aktualizovať grafiku a zoznam áut, ale tiež prináša veľmi bohatú kariéru a režim výziev. Zmien je tu však omnoho viac, a zatiaľ čo v prvom dieli sme sa stretli s možnosťou spraviť si autoškolu, túto možnosť už v „dvojke“ nenájdeme. Miesto toho je tu možnosť zúčastniť sa závodov Platinum Series, pomocou ktorých môžete vyhrať rôzne autá. Udalosti sú obmedzené časom a vy tak máte možnosť získať aj zaujímavé bonusy v podobe klasík, ako napríklad Shelby GT 500 Eleanor, Dodge Charger R/T či dokonca Renault Alpine A110. Čo ma však napadne po pár minútach hrania je to, že Gameloft v tomto prípade vyvinul svoju vlastnú odpoveď na Real Racing 3 od EA. Nielen, že obe hry budú free-2-play, ale titul od Gameloftu je štedrejší. Nielen, že má dlhšiu kariéru a celkom obsiahly car list, ale narozdiel od Real Racing 3 vás hra nenúti opravovať a čakať niekoľko minút po dokončení závodu. Gameloft ďalej sľubuje, že jeho hra ponúka viac ako 1 400 závodov v režime kariéry, čo je značne viac ako v prípade Real Racing 3, ktorý ponúkal na úvod približne 900 závodov. Rozdiely medzi dostupnými financiami sa odrážajú na autách a tratiach.

gt-racing-2-ferrari
Autá

Pretože EA je dnes hlavným partnerom Porsche v hrách, Gameloft sa musel uspokojiť s modifikovanými vozmi od Ruf. To však Gameloftu nezabránilo, aby sme v jeho hre našli 67 vysokokvalitne spracovaných áut značiek Citroën, Audi, Chevrolet a ďalších. Fyzika áut je pritom veľmi podobná tej z Real Racing 3, a obe hry sa tak snažia svojmu publiku priniesť čo najrealistickejší zážitok. To platí aj o kvalite spracovania jednotlivých modelov, ktoré sú veľmi kvalitné už aj na iPade mini bez Retina displeju. Jednou z najmarkantnejších výhod z hľadiska reality je ovládanie podľa počasia. Áno, v GT Racing 2 už nejazdíte pod čistým nebom a nesvieti na vás vždy slnko, ale tentoraz sa môžeme dostať na šmykľavú vozovku počas dažďa, najideálnejšie v noci. Nočné závody sú ďalšou unikátnou vlastnosťou tejto hry. Jedna z vecí, ktorú som si všimol prakticky hneď po spustení, je štedrý finančný bonus pre hráčov. Nielen, že si budete môcť zadovážiť auto, ktoré chcete, ale ešte vám aj zostane dostatok peňazí na jeho ďalšie upravovanie. A keď nie, ešte stále tu je viac ako 1 000 závodov, ktorých sa môžete zúčastniť. Ak je vec, ktorú som nespomenul, je to tuning. Ten sa síce v hre nachádza, no jedná sa iba o úpravu výkonu a ovládania. Vizuálny tuning je v tejto hre definitívne preč. Tuningovanie je zároveň jediná činnosť, ktorú budete musieť urýchľovať špeciálnymi coinami. Alebo si na inštaláciu tuningu jednoducho počkajte.

gt-racing-2-alpine
Kariéra a trate

Keď som už spomínal závody a kariéru, je sa na čo tešiť. Kariéra nie je len bohatá, ale v snahe o jej dokončenie na 100% budete musieť investovať do áut. Niektoré série závodov vyžadujú konkrétny voz, a GT Racing vás do nich nepustí, pokiaľ ho nemáte. Časom tiež narazíte na to, že pre niektoré autá budete musieť investovať aj skutočné peniaze z vašej kreditky, pokiaľ nemáte dostatok „Cash“. Tie môžete získavať postupným levelovaním, alebo si ich môžete zakúpiť v pravom hornom rohu obrazovky vo forme in-app nákupu. Toto sa našťastie týka iba malého množstva áut, a tak by ste nemali mať väčšie problémy s napredovaním v kariére. Závodné disciplíny sú rôznorodé, a tak sa okrem klasického závodu stretávame aj s režimami Qualification, One on One, Overtake, Knockout a King of the Hill. Gameloft kombinuje reálne lokality a fiktívne lokality, a tak môžete v boji o prvenstvo navštíviť Laguna Seca, Londýn, Tokio alebo ruiny.

gt-racing-2-vw

Ak je ešte niečo, v čom táto hra oslabuje postavenie Real Racingu 3, je to multiplayer. Ten, narozdiel od Real Racing 3 je skutočný a skutočne k nemu potrebujete internetové pripojenie. Hra online je navyše výzvou aj pre vaše in-game peniaze a vy tak budete nútení investovať do udalosti buď 200 alebo 600 herných peňazí. Po zaplatení sa dostanete do lobby s maximálne 7 ďalšími hráčmi, a môžete ukázať, že práve vy ste najlepším online šoférom. Multiplayer je tak skutočnou výzvou a napomáha mu aj podpora Game Center. Ten je opäť centrom všetkých výziev a pokiaľ máte záujem o zbieranie achievementov, máte sa na čo tešiť. Hra prichádza do Game Center s 49 achievementami s celkovou hodnotou 1000 bodov.

Resumé

Hra je tak ukážkou toho, že ani Real Racing nemusí byť bezkonkurenčný, obzvlášť keď sa z neho stal free-2-play titul pod záštitou EA. Real Racing 3 síce získal väčšie množstvo hráčov, tí však musia počítať s časovými a finančnými obmedzeniami. To ale neplatí pre Gameloft a ten sa viditeľne snaží priniesť hru, ktorá je bohatšia na obsah a zároveň štedrejšia voči hráčom, ktorí ju chcú hrať. Zároveň na to upozorňuje už v samotnom popise hry, kde uvádza „Žiadne čakanie na opravu ani platenie opravy! U nás nemusíte čakať, aby ste mohli znovu závodiť“. Hráči už nie sú obmedzení iba na singleplayer a Time-Shifted Multiplayer, ale môžete bojovať aj proti skutočným hráčom z celého sveta. TSM tu však naďalej existuje, ale iba v podobe mien súperov v single-playerovej kariére. Gameloft tak opäť vyvinul titul, ktorý má skutočne veľký potenciál a dokáže konkurovať Real Racing 3. Samotná hra je free-2-play a vyžaduje minimálne iPhone 4 s iOS 5.0 alebo novším. Prvý iPad nie je podporovaný. Hru je možné momentálne získať iba na kanadskom App Store, v priebehu tohto mesiaca by však mala zamieriť aj na slovenský a český trh.

Dnes nejčtenější

.