Zavřít reklamu

Apple iPhone 5S je skutečně velmi pokrokový telefon, který jako první v mobilní historii nabídl 64-bitovou architekturu u procesoru, konkrétně u procesoru Apple A7, který však kromě vysokého výkonu nabízí ještě jednu zajímavou novinku. Tou je zbrusu nový procesor M7, který je v podstatě koprocesorem čipu Apple A7. Fyzicky je M7 součástí samotného procesoru Apple A7, ovšem pracuje zcela samostatně a má jeden jediný úkol, měřit váš pohyb.

Kdyby byl iPhone 5S navržen stejně jako iPhone 5, o měření dat ze senzorů mezi které patří gyroskop, digitální kompas a akcelometr, by se staral samotný procesor Apple A7. Společnost však vytvořila vlastní procesor, který má na práci pouze měření dat z výše uvedených senzorů, což jak sám Apple uvádí dokáže mnohem efektivněji, než kdyby tuto práci dělal samotný A7. Největší výhodou čipu nebo chcete-li koprocesoru M7 je snížení spotřeby baterie samotného iPhone. Pokud totiž uživatel použije některou z fitness aplikací které sledují fyzickou aktivitu na základě měření dat z akcelometru, gyroskopu, digitálního kompasu nebo pomocí jejich spojení, postará se o zpracování dat energeticky mnohem méně náročný koprocesor M7 a telefon tak nespotřebovává energii vytížením samotného čipu A7.

Koprocesor M7 ví kdy jdete, běžíte nebo jedete autem a tak iPhone 5S například automaticky přepne Apple Maps z navigace pro řidiče na navigaci pro pěší v momentě, kdy zaparkujete a vystoupíte z auta. Pokud navíc necháte telefon například ležet na stole a nehýbete s ním, M7 automaticky sníží spotřebu energie a přestane data měřit. Zajímavostí je například i fakt, že díky koprocesoru M7, který ví kdy zrovna jedete v autě, se již iPhone 5S nebude ptát během jízdy po městě zda se nechcete připojit na dostupné free Wi-Fi.

Apple_A7_koprocesor

Dnes nejčtenější

.