Zavřít reklamu

Když Apple v září 2017 ukázal hrdě světu svou první bezdrátovou nabíječku AirPower, zřejmě by tehdy nikoho ani ve snu nenapadlo, že o zhruba rok a půl později jí oficiálně odpíská. A přeci se tak 29. března 2019 večer stalo. Od té doby jsme sice hned několikrát zaslechli, že byl její vývoj znovu obnoven a za použití novějších technologií se jí Apple snaží dotáhnout alespoň s odstupem času ke zdárnému konci, nicméně v posledních měsících je opět ticho po pěšině. Leaker Kosutami však nyní na svém twitterovém účtu zveřejnil jednak několik snímků AirPower, jednak její krátké video, ale hlavně popis jejího používání, respektive používání prototypu. Ten má totiž dle všeho k dispozici, díky čemuž se tak o něm dozvídáme zajímavé detaily.

Leaker má v ruce podle všeho jeden z prvních prototypů AirPower, jelikož v jeho firmwaru je uvedeno datum 17. března 2017 coby zřejmě datum vydání. Díváme se tedy na verzi nabíječky, se kterou Apple alespoň zprvu počítal coby s předlohou finální verze. Sám však zřejmě brzy zjistil, že tak lehké její dokončení nebude, jelikož už tato verze trpěla velkým zahříváním. Dle testování leakera je sice produkt, který je umístěný přímo nad cívkou, skutečně nabíjen bez problému a i poměrně rychle, avšak jakmile je „vychýlen“ z její osy, začne se nabíječka velmi zahřívat a to prý až tak, že má tendenci tavit jak sebe, tak předměty, které nabíjí. Leakerovi se podařilo mírně roztavit například pouzdro k AirPods.

Právě zahřívání při umístění mimo cívku mělo být hlavním problémem, který vedl k následnému odpískání produktu jako takového. Apple se měl sice vše snažit vyřešit tím, že uspořádání cívek změnil (konkrétně je zmenšil a nasadil jich vícero, které se i překrývaly), avšak problém nejenže přetrvával, ale v určitých polohách nabíjených zařízení měl být dokonce i podstatně horší než tomu bylo u první verze. Kvůli tomu tak Apple raději celý projekt zrušil, protože se v danou chvíli nejevilo pravděpodobné jakékoliv jiné řešení, které by vše snadno vyřešilo. Z AirPower se proto stala do jisté míry chiméra, která bude Apple strašit ještě dlouho.

Dnes nejčtenější

.