Zavřít reklamu

Je tomu sice jen pár hodin, co začaly světem kolovat první ucelenější informace o vývoji nového levného MacBooku, nicméně už tu máme nálož dalších. Zatímco o ty včerejší se postaral velmi spolehlivý analytik Ming-Chi Kuo, nyní přišel se zajímavými zprávami leaker vystupující pod přezdívkou yeau1122, který má za sebou již řadu přesných předpovědí. S čím tedy přišel nyní?

Leaker potvrdil včerejší zprávy o možném oživení 12“ MacBooku, který měl Apple v nabídce již před několika lety. Jeho šasi je totiž pro účely levného stroje naprosto ideální. Poměrně zajímavé je však to, že kromě 12“ modelu má mít Apple v plánu svůj levný MacBook, kterým bude konkurovat Chromebookům a dalším levným notebookům, vyrábět i ve 13“ variantě. Nelze nicméně vyloučit, že 13“ model bude jen jakýmsi přebalem MacBooku Air M1 s určitými úpravami. Ostatně,  smysl by to dávalo i z hlediska designu, jelikož 12“ MacBook a 13“ MacBook Air M1 si jsou poměrně podobné, takže by pro Apple nebylo příliš složité šasi jednoho či druhého upravit tak, aby odpovídalo druhému či prvnímu modelu. 

Kromě detailů ohledně velikosti přišel leaker už i s předpovědí ceny. Aby byl stroj konkurenceschopný, chce jej Apple prodávat údajně za částku pohybující se kolem 700 dolarů. V Česku by tedy mohl tento MacBook začínat na necelých 21 000 Kč, jelikož na tolika začíná i 256GB iPhone 13, který Apple v USA prodává právě za necelých 700 dolarů. Je nicméně otázkou, zda je tato cena již skutečně dostatečně nízká, aby mohl nový MacBook bojovat s levnými Chromebooky či Windows laptopy. Ty lze totiž přeci jen sehnat klidně i za polovinu s tím, že výkonnostně uživatelům pro jednoduché práce stačí. Zatím však nemá smysl jakkoliv více předbíhat, od představení novinky totiž dělí svět možná ještě celý rok.

Dnes nejčtenější

.