Zavřít reklamu

MacBooky už sice nejsou ani zdaleka tak nedostupné jako tomu bylo v minulosti, jelikož například modely Air s čipem M1 se nyní prodávají nové za necelých 24 000 Kč, stále však nemohou cenou konkurovat levné konkurenci zejména z řad Chromebooků. Právě to však začíná Applu podle všeho vadit natolik, že má podle dostupných informací plánovat uvedení stroje, který bude levným „železům“ poháněným operačním systémem ChromeOS či Windows konkurovat. A to snad už od příštího roku. 

V průběhu léta se prohnaly médii zprávy o vývoji nového low-cost MacBooku právě coby odpovědi na Chromebooky. Tehdy však zprávy pocházely od ne zcela spolehlivých zdrojů z Asie a tudíž je bral svět se značnou rezervou. Před pár desítkami minut však přišel se stejným tvrzením i velmi uznávaný Apple analytik Ming-Chi Kuo, podle kterého je levný MacBook skutečně ve vývoji s tím, že jej chce kalifornský gigant na trh dostat už v průběhu příštího roku. Od tohoto kroku si totiž slibuje solidní nastartování prodejů a tedy i růst na poli počítačů, se kterým má nyní opět problémy. Za pandemie COVID-19 se mu sice prodejně dařilo naprosto skvěle, nicméně po konci éry home office začaly prodeje slábnout a nyní je s Macy opět v úpadku. Zcela nový model, který bude navíc moci konkurovat zařízením, pro které doposud Apple konkurenci nenabízel, tak může v tomto směru výrazně pomoci. 

Oživení legendy?

Extrémně zajímavé je pak to, že novým levným MacBookem by se mohl stát 12“ model ukončený v roce 2019. Právě po malém MacBooku totiž mnozí uživatelé volají a Apple na něm měl proto v minulosti pracovat jakožto na další alternativně stroje vhodného pro čip Apple Silicon. Právě ten by ve výsledku i odstranil jeden z jeho hlavních neduhů ve formě nedostatečného výkonu. Když jej totiž Apple před lety uvedl, nabízel u něj velmi slabý procesor, který byl v kombinaci s vysokou cenou překážkou v jeho větším rozmachu, což vedlo ostatně i k jeho ukončení v roce 2019. Díky čipům Apple Silicon, které evidentně nepotřebují v základních verzích aktivní chlazení, které postrádal i 12“ MacBook, se zde ale otevírá skutečně zajímavá příležitost k oživení. 

Dnes nejčtenější

.