Zavřít reklamu

Federální komise pro komunikaci v USA oficiálně povolila společnostem Apple, Meta a Google využívat 6GHz pásmo pro bezdrátová zařízení. Stalo se tak čtyři roky poté, co tyto firmy spojily síly a požádaly FCC o přístup, přičemž nejvíce z toho mohou těžit zařízení pro rozšířenou a virtuální realitu.

Rozhodnutí komise včera oznámila po jednomyslném hlasování 5:0 ve prospěch změn v tiskové zprávě. Díky tomuto kroku může podle FCC nyní ve spektru 6 GHz pracovat nová kategorie takzvaných very low power, zkráceně VLP zařízení. Komise je toho názoru, že tento krok podnítí vznik ekosystému špičkových aplikací, přičemž se to dotkne například nositelných technologií nebo rozšířené a virtuální reality, což ve výsledku pomůže podnikům, obohatí možnosti vzdělávání i zdravotní péče a přinese nové zážitky na poli zábavy. K tomu dodává, že „si uvědomuje potřebu poskytnout větší flexibilitu a podpořit nelicencované inovace, pročež stanovila pravidla, která umožňují provoz VLP zařízení na krátké vzdálenosti a poskytují vysoké rychlosti připojení…“

Díky dnešnímu rozhodnutí FCC může společnost Apple využívat vyšší úrovně výkonu v pásmu 6 GHz a odblokovat tak „velmi vysoké rychlosti připojení“. Signály nesmějí dosahovat příliš daleko, aby bylo zajištěno, že budou chráněny před potenciálním rušením s již používaným licencovaným pásmem 6 GHz.

Společnosti Apple, Meta a Google ve své původní petici zmiňují, že přístup k tomuto spektru je „kriticky důležitý pro budoucí inovace v oblasti rozšířené a virtuální reality”. Uvedly řadu potenciálních případů použití, včetně připojení AR/VR a dalších pokročilých periferií, jako je například spojení mezi brýlemi AR a chytrým telefonem nebo ve vozidlech, kde lze dosáhnout snížení rizika nežádoucího rušení.

Pro společnost Apple jsou případy využití tohoto pásma zřejmé. Na prvním místě je to Vision Pro a budoucí zařízení AR a VR, přičemž by z něj mohly těžit i budoucí implementace CarPlay, které odemknou výkonnější propojení mezi telefonem a infotainmenty vozidel.

Zatímco společnosti Apple a Google se k dnešnímu rozhodnutí nevyjádřily, viceprezident pro politiku společnosti Meta Kevin Martin tento krok v prohlášení pro server The Verge ocenil takto: „Chválíme rozhodnutí FCC, které umožňuje společnostem, jako je ta naše, využívat nové bezdrátové technologie k vytvoření další vlny výpočetní techniky.“

Dnes nejčtenější

.