Zavřít reklamu

Noční představení Apple novinek ve formě čipů M3, M3 Pro, M3 Max a MacBooků Pro spolu s iMacy bylo kupodivu velmi krátké, kvůli čemuž se tak budeme zcela určitě spousty dodatečných informací o novinkách dozvídat v nadcházejících dnech či týdnech. Díky technickým popisům čipů například nyní víme to, že ač je Apple prezentoval jako výrazně lepší v porovnání s řadou M2 a M1, minimálně z hlediska šířky pásma paměti zaostávají. 

Podle hardwarových specifikací, které Apple u svých nových čipů zveřejnil, má SoC M3 Pro šířku pásma „jen“ 150 GB/s, přičemž M1 Pro a M2 Pro měly šířku pásma 200 GB/s. Co se pak týče čipu M3 Max, ten má šířku pásma 300 GB/s, zatímco M2 Max měl 400 GB/s. Šířka pásma paměti je přitom míra, která udává, jak rychle může počítač přenášet data mezi pamětí a dalšími komponentami. Vyšší šířka pásma znamená rychlejší výkon. Je klíčová při výběru paměťových modulů a grafických karet, ale samozřejmě hraje velmi důležitou roli i na SoC. Z hlediska šířky pásma paměti by tedy měly být nové Macy o něco pomalejší než jejich předchůdci. 

Je tu však pár důležitých ale. Vzhledem k tomu, že měly čipy jak z hlediska CPU, tak i GPU zrychlit, je možné, že nižší šířku paměti mohl Apple nasadit právě díky vyšší rychlosti „zbytku“ SoC, která nižší šířku paměti kompenzuje. Zároveň je třeba upozornit na to, že i nynější hodnota šířky pásma paměti jsou velmi dobré a při práci velmi pravděpodobně nebudou valnou většinu majitelů těchto Maců omezovat. Na jakékoliv komplexnější zhodnocení si ale budeme muset počkat až do vydání těchto strojů, které je v plánu příští týden ve středu. 

Dnes nejčtenější

.