Zavřít reklamu

Pokud patříte mezi jedince, kteří pravidelně sledují dění v jablečném světě, popřípadě pokud čtete náš magazín, tak vám nemusím připomínat, že jsme se před několika týdny dočkali představení nových MacBooků Pro. Ty přišly s vůbec prvními profesionálními čipy Apple Silicon s označením M1 Pro a M1 Max, zároveň jsme se dočkali přepracování vzhledu a v neposlední řadě Apple u těchto strojů přišel také s novým mini-LED displejem s podporou funkce ProMotion. Tato funkce zajišťuje variabilní změnu obnovovací frekvence obrazovky na základě obsahu, který je na ní zobrazen. Jedná se o funkci, kterou zpočátku disponoval pouze iPad Pro, následně se však ProMotion objevil u iPhonu 13 Pro (Max) a následně právě u nového 14″ a 16″ MacBooku Pro.

Jak na MacBooku Pro deaktivovat ProMotion

I přesto, že je ProMotion skvělá funkce a většině uživatelům bude vyhovovat, tak se samozřejmě najdou i takoví uživatelé, kteří vzhledem ke své práci ProMotion nebudou moci využívat. Dobrou zprávou je, že narozdíl od iPhonu 13 Pro (Max) je možné na MacBoocích tuto funkci deaktivovat a nastavit si tak fixní obnovovací frekvenci obrazovky namísto té variabilní. Naštěstí se nejedná o nic složitého a stačí, abyste se drželi následujícího postupu:

  • Prvně je nutné, abyste na vašem Macu vlevo nahoře klepnuli na ikonu .
  • Jakmile tak učiníte, tak z menu, které se zobrazí, vyberte Předvolby systému…
  • Tímto se otevře nové okno se všemi dostupnými sekcemi pro správu předvoleb.
  • V tomto okně lokalizujte a otevřete sekci s názvem Monitory.
  • Následně se ocitnete pro správu vašich monitorů, kde vpravo dole klepněte na tlačítko Nastavení monitorů…
  • Pokud máte připojený externí monitor, tak se poté vlevo přesuňte do MacBook Pro, vestavěný Liquid Retina XDR displej.
  • Nakonec stačí, abyste rozkliknuli menu vedle možnosti Obnovovací frekvencevybrali si fixní obnovovací frekvenci.

Pomocí výše uvedeného postupu je tedy možné na vašem 14″ či 16″ MacBooku Pro deaktivovat ProMotion, tedy variabilní obnovovací frekvenci displeje o hodnotě až 120 Hz. Pokud chcete nastavit fixní obnovovací frekvenci displeje, tak si můžete vybrat z celkově pěti přednastavení – 60 Hz, 59.94 Hz, 50 Hz, 48 Hz nebo 47.95 Hz. Tuto možnost využijí především profesionální filmaři, kteří při upravování videí musí obnovovací frekvenci displeje přizpůsobit obnovovací frekvenci natočeného videa. Pokud byste tedy někdy v budoucnu potřebovali ProMotion na MacBooku Pro deaktivovat, tak nyní již víte jak na to.

Dnes nejčtenější

.